Dumsnålt att skära i chefsstödet

11 september 2023

"Just nu får Vision signaler om att många kommuner och regioner planerar att skära ned på administratörer för att spara pengar. Det är en strategi som kanske framstår som kostnadseffektiv men som blir dyr i långa loppet", skriver Veronica Magnusson, Visions förbundsordförande.

"Som chef ska man även vara hr-person, ekonom, vaktmästare, it-specialist och lönespecialist.” Det säger en av de medverkande cheferna i Visions undersökning om ledningsstöd, som Chefen i fokus berättar om i detta nummer.

Enligt undersökningen upplever många chefer brist på administrativt stöd från hr, ekonomi och it. Var fjärde chef anser att de behöver mer administrativ avlastning.

Jag tror att många känner igen frustrationen. Chef blir man för att man brinner för att leda och utveckla människor och verksamheter. Men i realiteten ägnas mycket av tiden åt att lösa praktiska och administrativa problem. Allt från schemaläggning och lokalfrågor till inköp av tårta när personal ska tackas av.

Inte för att dessa arbetsuppgifter är oviktiga – tvärtom. Men är det effektivt att chefen utför dem? Knappast.

Just nu får Vision signaler om att många kommuner och regioner planerar att skära ned på administratörer för att spara pengar. Det är en strategi som kanske framstår som kostnadseffektiv men som blir dyr i långa loppet.

För även om man gör sig av med administratörerna försvinner inte administrationen. Den hamnar bara i någon annans knä. Inte sällan hos dig som chef – trots att du varken har tid eller rätt kompetens. Dessutom försvinner värdefull tid från det strategiska utvecklingsarbetet, vilket drabbar hela organisationen. Dumsnålt helt enkelt.

I stället för att skära i administrationen borde politiken se över hur vi använder kompetensen och resurserna bäst. Låta de administrativa proffsen administrera medan chefer får leda och utveckla.

Så, du som har lyckan att ha en administratör i din närhet. Hylla hen och berätta för ledningen hur viktig administratören är för dig.

Vision kommer att fortsätta uppmärksamma välfärdens viktiga administratörer och kämpa för att du som chef ska få ett bättre stöd.