Årets Chef i Fokus tror på ledarskap med högt i tak
28 augusti 2023
Tillit. Tillgänglighet. Mod. Det är ingredienserna för ett gott ledarskap enligt Årets Chef i fokus Charlotte Hall, som menar att hon har hittat den perfekta kombinationen av tuffhet och omtänksamhet för att skapa högt i tak.
”Det här är en byggnad som talar både om optimism och makt.” Så beskriver Stockholms länsmuseum det massiva kommunhuset i rödbrunt tegel i Haninge, som huserar både skolmatsal, festlokal och en stor och välkommande ljusgård.
Optimism och makt visar sig också bli dagens samtalsämne när det nu hunnit gå ett par månader sedan Charlotte Hall överraskades av sina medarbetare och Chefen i fokus chefredaktör Lotta Ekstedt med nyheten om att hon vunnit titeln Årets chef i fokus 2023.
Charlotte Hall
Aktuell: Vinnare av Årets Chef i fokus 2023, konkurrerade ut 150 andra nominerade.
Titel: Enhetschef socialpsykiatri och SoL, socialtjänstlagen, Haninge kommun.
Bor: i Älvsjö, Stockholm.
Fritid: Tränar och umgås väldigt mycket med barn och barnbarn. Läser ledarskaps- och självhjälpsböcker (”mina syskon tycker mina böcker är tråkiga”).
Hennes spontana reaktion då var att hon blev ”alldeles yr i huvudet”.
– Jag är fortfarande lite yr när jag kommer hem. Jag har suttit och gråtit för jag blev så rörd av det stora kortet som mina medarbetare hade skrivit i samband med utnämningen. Det kändes som en overklig och fin dag. Samma dag hann jag inte fira, för då var jag barnvakt för mitt barnbarn. Men dagen efter när jag träffade mina syskon hade de köpt champagne och firade mig.
Charlotte Hall har fyra syskon. Alla är chefer. Det är även hennes föräldrar och hennes dotter.
Blev sedd som barn
Trots alla chefer i familjen var chefsrollen inget som glorifierades eller prackades på under Charlotte Halls uppväxt.
– Mina föräldrar var väldigt tydliga med att alla arbeten är lika viktiga, för vi ingår alla i ett kretslopp. Som barn blev vi alla sedda oavsett vad vi presterade. Jag vet inte varför alla vi barn blev chefer. Det var inte ens något vi reflekterade över förrän jag sa det vid något tillfälle.
Men något intressant sker när Charlotte Hall ska prata om sina egna styrkor som ledare. Ett par bekanta ord återkommer.
– Mina styrkor enligt den feedback jag har fått är att jag ser alla och är rättvis. För mig betyder inte det att alla får samma sak, utan att jag ser varje individ.
Blev socionom efter nattvandring
Chef har hon varit i åtta år nu och vägen hit gick via en socionomutbildning som hon påbörjade relativt sent.
– Jag var 35 och hade innan dess jobbat inom detaljhandeln. Men när jag var ute och nattvandrade när två av mina barn var tonåringar blev jag förskräckt av att se hur en del barn och ungdomar hade det. Det var då jag bestämde mig för att bli socionom. Inte för att jag trodde att jag skulle rädda världen, men jag kände att jag ville göra något som kändes viktigt.
Efter ungefär 6 år på socialtjänsten i Södertälje rekryterades hon till kriminalvårdens programverksamhet.
– Jag blev Charlotte Hall på anstalten Hall, säger hon skämtsamt.
Och det var där hon menar att hon fick grunden i den självinsikt som behövs för den ledarskap hon utövar i dag.
– När man har möten med klienter under utbildningsperioder så filmar man sessionerna för att se hur man agerar. Vi spelade in i flera månader och när jag fick feedback av handledaren sa han: ” Du har det här i dig, du får folk att öppna upp sig och klienterna älskar att prata med dig”.
"Gillar att leda i utmaning"
Jobbet på Hall ledde till tjänsten som chefskonsult i Flen, som blev så nöjd med hennes insatser att kommunen valde att köpa loss henne från konsultbolaget och ge henne en fast anställning.
Faktum är att hon som chef har satts in vid flertal tillfällen för att skapa reda i grupper som saknar struktur och bra arbetsmiljö.
– Jag gillar att leda i utmaning. Det är roligt att skapa välfungerande team och bygga en verksamhet som ger resultat med människor som mår bra. Det ger mig tillfredsställelse.
Lösningen på problemen i många arbetsgrupper stavas tillit, menar hon.
– För mig är tillitsbaserat ledarskap centralt och jag har varit med och jobbat fram en stark tillit oss i mellan kollegor och chef. De litar på mig och jag litar på dem.
Charlotte Halls ledarskapstips
- Skapa tillitsbaserat ledarskap, eller en tillitsbaserad arbetsmiljö. Det är lika viktigt kollegor emellan som till chefen. Kom ihåg att det tar tid och kan ta flera år att arbeta fram sådant.
- Var tillgänglig. Planera tid för medarbetare. Boka inte in möten efter varandra. Din kalender ska inte vara full.
- Var modig och tala om dina egna utmaningar så du får rätt förutsättningar för att kunna vara chef och driva din verksamhet.
Tillgänglighet viktigt för ledarskap
Att ge recept för hur tillit byggs är svårt, men Charlotte Hall har några tips.
– Jag tror att det handlar om att vara lyhörd och möta medarbetare där de där. Jag iakttar mycket kroppsspråk, vilket blev svårt under pandemin. Då upplevde jag att jag tappade bort dem en kort tid, men vi löste det genom att prata om det.
Tillgänglighet är en annan viktig komponent.
– Jag tycker att man som chef ska planera tid för medarbetare. Man ska inte boka in möten efter varandra, utan kalendern ska ha luckor så att medarbetarna kan få tag på dig.
Hon bedyrar att inga ämnen är för känsliga för medarbetarna att ta upp med henne, inte ens om de söker nya jobb.
– Jag har sagt till mina medarbetare att jag är deras referens om de vill det. De gånger jag inte vetat att de söker annat har jag till och med frågat varför de inte har bett mig att vara referens. Jag äger inte mina medarbetare och jag vill att de ska utvecklas. För mig är det ett mål att de ska känna att de jobbar med det de vill.
"Har kontroll på verksamhet, inte människor"
Och hon försäkrar medarbetarna att det inget negativt händer om hon får reda på att de söker andra jobb.
– Det får inga konsekvenser för medarbetarnas framtida lön eller något sådant om de inte får ett jobb de söker och blir kvar. Två har faktiskt fått jobb på andra ställen, men ändå valt att kommit tillbaka.
Som chef känner Charlotte Hall till sina styrkor. När det gäller svagheterna får hon tänka efter en kort stund.
– Ibland måste jag som chef detaljstyra, men det är inte min grej. Jag har stor kontroll på verksamheten, men inte på människor. Jag förväntar mig att man ska prestera och gör någon inte det tar jag upp det med den personen.
Hon har hittat sitt knep för att minimera behovet att detaljstyra.
– Jag är jättebra på att delegera. Då kan mina medarbetare växa i stället. På min förra arbetsplats hade jag 35 medarbetare, och när jag slutade fick jag höra att jag hade skapat sju chefer. Så jag är bra på att delegera, säger hon och ler.
Har hittat sätt att hantera svåra samtal
Att vara chef innefattar ibland tuffa samtal med medarbetare som inte presterar det som de ska. Charlotte Hall tycker att hon har hittat ett bra sätt att göra det på.
– Jag har haft många långa svåra samtal där jag har behövt korrigera medarbetare under mina år som chef. Jag är inte så förtjust i det, även om jag inte gör på samma sätt som många andra gör. Jag försöker vända på det, lyfta fram det som är positivt och hitta något personen är bra på, för så har mina medarbetare vuxit.
När hon tänker tillbaka minns hon ett tillfälle som präglade hennes ledarskap. En medarbetare som hade mist sin pappa försvann från jobbet en period och kunde inte ge besked om hur lång tid hon behövde för att hantera sin sorg.
– När jag hörde av mig och sa att vi behövde få veta det blev hon jätteledsen och sa att jag inte förstod henne, och att jag bara gick in i chefsrollen. I efterhand förstod jag att jag hade haft helt fel approach och jag bad om ursäkt. Incidenten fick mig att tänka på mina barn och deras chefer. Det var då jag bestämde mig för att jag som chef skulle behandla mina medarbetare så som jag vill att mina barns chef ska behandla dem.
Motiveringen
Utmärkelsen Årets Chef i fokus 2023, som delas ut av Visions ledarskapsmagasin Chefen i fokus, tilldelas en chef som med sitt stora fokus på medarbetarna ger dem förtroende och förutsättningar att ta rejält ansvar och får dem att prestera på topp.
Hon inser att ensam inte är starkast och tar vara på andras kunskaper. Hon klargör dessutom med kraft att hon har ett stort rättspatos och vågar med sin sårbarhet visa att en chef också är – människa.
Och med medarbetarnas egna ord: ”Hur vi än beskriver henne i text så är verkligheten bättre.”
Årets Chef i fokus 2023 är Charlotte Hall, enhetschef inom socialpsykiatri och SoL i Haninge kommun.
Men, hon hävdar bestämt att det här inte innebär att hon är en ja-sägare.
– Jag kan vara tuff. Jag kan peka med hela handen för mitt jobb är att verksamheten måste fungera. Jag säger vad jag tycker, men är aldrig otrevlig. Det är där tilliten kommer in. En medarbetare sa en gång att ”Charlotte hon är jättebra, hon lägger sig inte i detaljer, men när hon sätter foten då gör man som hon säger”.
Högt i tak brukar många arbetsgrupper skryta med. Men Charlotte Hall menar att det verkligen stämmer för hennes team.
– Vi hade extern handledning med en psykolog som sa att han skulle slå hål på vårt påstående att vi har väldigt högt i tak. Men efter ett tag fick han erkänna att vi kanske var en av de få grupper han hade träffat som faktiskt hade det. Vi kan tycka olika, och ibland blir någon ledsen. Men vi är omhändertagande och kommer överens. Och de känner sig trygga med mig som ledare när det blåser och stormar.
Innan intervjun avrundas kommer hon på ytterligare en sak hon kan bli bättre på:
– Jag borde sträcka lite mer på mig. Jag är inte bra på att skryta. Så jag får öva på att lyfta fram vinsten vid tillfälle, för uppenbarligen har jag gjort något bra.