Lön och villkor

Måste jag förhandla nya lönekriterier?

15 maj 2023

"Vi ska ta fram nya lönekriterier för mina medarbetare. Vi är alla med på att vi behöver nya och är överens om innehållet. Men måste de förhandlas? Fackligt ombud på arbetsplatsen hävdar nämligen att det är en förändring för alla medarbetare och därför bör förhandlas. Vad gäller?" undrar en läsare. Experterna på Vision Direkt svarar.

Svar från Chef Direkt:

Det finns inga krav på förhandling med facket för att ta fram nya lönekriterier. Det viktigaste är att man tar fram lönekriterier tillsammans med hela gruppen så att alla medarbetare ska kunna tycka till och påverka.

Det är viktigt att ni har en löpande dialog och diskuterar hur ni ska använda era nya lönekriterier.

Lönekriterier ska vara väl kända för alla för att löneprocessen ska fungera.

Det är viktigt att de är anpassade för just er verksamhet. Skulle ni märka att de inte fungerar som de ska, så ska ni justera dem utifrån behoven.

Egentligen råder jag att se över era lönekriterier varje år så att de verkligen följer med alla förändringar i verksamheten, dess utveckling och det som händer på er arbetsplats.

Chef Direkt ger svar på just dina frågor om anställnings­villkor, lön, arbets­miljö, rättigheter och fackliga medlemsförmåner. Kontaktuppgifter hittar du här.

→ Fler frågor och svar om ledarskap hittar du här