• HR-specialisten Patricia Andersson är högkänslig. Tack vare att chefen förstår hennes behov så kan verksamheten dra nytta av hennes styrkor.

Arbetsmiljö

Så anpassar du jobbet för högkänsliga medarbetare

9 januari 2023

Högkänsliga, HSP, kan prestera bättre på jobbet om de får arbeta ostört och slipper korta deadlines. Nyligen utkom en bok om hur man leder högkänsliga medarbetare på bästa sätt – och drar nytta av dem.

Patricia Andersson brukar säga att hon har ett rådjurshjärtas sårbarhet.

– Jag tar in allt som händer, både intryck och stämningar, säger Patricia Andersson som jobbar som HR-specialist på Smedjebackens kommun.

Patricia Andersson var känslig redan som barn och när hon sökte hjälp inom psykiatrin fick hon först diagnosen borderline, och därefter har läkarna även definierat henne som högkänslig, eller HSP som det också benämns.

Detta är högkänslighet, HSP

  • Högkänslighet, HSP (highly sensitive persons), kännetecknas av att man reflekterar mer än andra, är känslig för intryck, reagerar ovanligt starkt på både positiva och negativa händelser och lättare fångar upp subtila signaler.
  • Högkänslighet är inte en diagnos, utan en personlighetstyp.
  • Enligt den amerikanska forskaren och psykoanalytikern Elaine H. Aron, som myntade begreppet på 90-talet, är ungefär 20 procent av befolkningen högkänslig.

 

Berättade om HSP på jobbet

Hon kände länge skam, men för några år sedan bestämde hon sig för att berätta på jobbet. Det var i samband med att kommunens chefer och även hon själv gick en kurs om psykisk ohälsa.

– Jag har haft en fantastisk dialog med både den chef som rekryterade mig och min nuvarande chef. De har lyssnat och varit öppna för mina behov. Nu berättar jag alltid för dem som jag inleder nya samarbeten med.

Trots att Patricia Andersson idag har god självinsikt och vet vad som hjälper henne, så beskriver hon det som ”en fajt varje dag”.

– Jag känner saker tio gånger starkare än andra. Jag går ofta länge och analyserar om jag gjort saker bra och rätt. Då brukar jag bolla med en kollega eller min chef för att stämma av om det jag upplever är på en neutral nivå.

Positiva sidor av högkänslighet

Patricia Anderssons egen chef har sett en möjlighet att dra nytta av hennes högkänslighet. Hon blir ofta tillfrågad när det gäller att stötta kommunens chefer i ärenden som kräver lyhördhet, som rehabfall eller anställda som missköter sig.

– Jag har bra förståelse för människor över lag. När jag går in i ett samtalsrum kan jag fånga upp stämningar och jag tänker ett extra varv. Chefer ringer ofta och bollar svåra ärenden med mig och pratar om hur vi ska tackla saker. Det är en av mina styrkor.

Alt-textTherese Wessman, författare

Ny bok om att leda högkänsliga

Att högkänslighet kan vara en tillgång på jobbet är något som författaren och juristen Therese Wessman lyfter fram. Hon kom nyligen ut med boken ”Tysta arbetsmyror – hur du bäst leder de 20 % av dina anställda som är högkänsliga”.

– Ordet känslighet är ofta negativt associerat. Men det finns många positiva sidor: kreativitet, analysförmåga, lösningsfokus, noggrannhet och att man är samvetsgrann och empatisk, säger Therese Wessman, som själv fick en aha-upplevelse när hon för tre år sedan gjorde ett vetenskapligt test som visade att hon är högkänslig.

Så presterar medarbetarna bättre

Boken skrev hon för att hon upplever en kunskapslucka bland chefer och att personer som är högkänsliga är en outnyttjad resurs.

– Vet man mer så kan man skapa bättre arbetsmiljö för medarbetare med HSP. Då presterar de bättre och risken för utbrändhet minskar.

Bland annat gäller det att försöka få ner intrycksmängden.

– Det kan handla om eget kontor, ljudavgränsningar, brusreducerande lurar och möjlighet att få jobba hemifrån. Då får man högre koncentration och mer gjort. Det kan också vara bra om högkänsliga får jobba långsiktigt och slippa stressiga och korta deadlines, säger Therese Wessman.

Lättare koncentrera sig i eget rum

Patricia Andersson tycker att hon har goda förutsättningar – hon har ett kontorsrum där hon kan stänga dörren om sig för att kunna jobba koncentrerat, och om hon vill får hon arbeta hemifrån.

Therese Wessman uppmanar chefer att dra nytta av de högkänsliga.

– De upptäcker ofta risker och möjligheter i ett projekt på ett tidigare stadium än andra. Man kan jämföra dem med ett känsligt instrument, som en brevvåg som känner av varje litet gram, säger hon.

Våga prata om högkänslighet

Patricia Andersson anser att chefer behöver mer utbildning om psykisk ohälsa för våga ta upp svåra samtalsämnen med medarbetare.

– Många högkänsliga får ingen förståelse. Sträck ut en hand och säg: Hur mår du? Vad behöver du? Om man anpassar så kan man ta tillvara talangen.

Läs mer: Chefen som vågar prata om psykisk ohälsa på jobbet