Ledarskap

Därför blir fotbollsspelare bra chefer

24 oktober 2022

Flexibilitet, kreativitet och impulskontroll. Egenskaper som inte bara är bra på fotbollsplaner, utan även för att leda, visar psykologen Torbjörn Vestbergs forskning.

Varför gör duktiga fotbollsspelare succé som chefer?

–  Anpassningsförmågan är en nyckel till framgång. Rent evolutionärt är det den egenskapen som har gjort människan till toppen av näringskedjan. Vi är inte starkast eller snabbast, men vi är mest anpassningsbara, säger Torbjörn Vestberg, medicine doktor, leg psykolog på Karolinska institutet.

Hur märks det i ledarskapssammanhang?

–  Precis som i en fotbollsmatch kan chefer inte heller helt förutse vad som ska hända. Men de erfarenheter som fotbollsspelare och ledare samlar på sig lagras i minnet och kan genom hjärnans exekutiva funktion se till att lösa problem som uppstår.

Exakt vad är det skiljer en stark och svag ledare?

– Det handlar om att fatta rätt beslut snabbt. Och där har hjärnan några basfunktioner. Den första som används är inhibering, det vill säga impulskontroll. Så när du råkar ut för något oförutsett stannar du upp, du använder din kreativitet och flexibilitet för att hitta en ny lösning. Hur väl vi kontrollerar våra impulser och vår kreativitet och flexibilitet bidrar till hur framgångsrika vi blir.

Hur kan man jobba på sina ledaregenskaper?

– Flexibiliteten kanske är det som är mest utmärkande, eftersom du hela tiden måste anpassa dig till nya förutsättningar. Flexibilitet är oerhört viktigt för att du ska vara framgångsrik i fotboll och ledarskap eftersom ledarskap handlar det om att anpassa dig till ditt uppdrag och de individer du har framför dig. Sen måste man våga misslyckas, vara bredd på att lyssna och ändra sig.

Läs mer: Jonas Eriksson – chefen som helst bollar med andra
Läs mer: Janne Andersson skriver om sina tips till ledare