Ledarskap

Får man festa som chef?

7 september 2022

Det blev en stor sak när bilder spreds av Finlands statsminister Sanna Marin när hon festade loss privat. Är det rätt eller fel att festa som chef? Vi frågade tre chefer.

Föreställ dig det här scenariot...

Ella är ett energiknippe, som älskar att vara social och att ha roligt, såväl i yrkeslivet, där hon är hög chef i en kommun, som i privatlivet. Hennes positiva anda och driv är faktiskt en orsak till att hon redan har tagit sig så långt i karriären som hon gjort.

För några veckor sedan var det personalkonferens med middag (de som ville ha alkohol till maten fick såklart stå för det själva) och fest på kvällen. Å, vad kul det var, tyckte Ella, som ändå gick hem redan vid 22-tiden.

Några av hennes medarbetare hade blivit lite på örat och kanske mer därtill, och såg ut att vilja festa länge till. Men Ella, som av principskäl själv inte dricker en droppe på tillställningar med jobbet, anser att medarbetarna bör få festa utan sin chef.

På privata fester tar Ella dock gärna ett glas eller två, och är inte sällan den som stannar kvar längst.

Nyligen blev det ju ett stort rabalder när bilder spreds på sociala medier av Finlands statsminister Sanna Marins privata festande. Och nu har någon lagt ut liknande bilder och filmer av Ella när hon var på sin bästa kompis 35-årsfest, som blev ganska så blöt för hennes del.

De kritiska kommentarerna låter inte vänta på sig: ”Ska en chef i offentlig sektor få bete sig hur som helst?”, ”Icke förtroendeingivande” och ”Hon förstör ryktet för kommunens verksamhet” lyder några av dem.

Ella känner sig först dum och anklagar sig själv för att inte ha förstått att det kunde bli så här. Borde hon som hög chef ha chefshatten på sig även på fritiden?

Samtidigt tror hon inte att det hade blivit en grej över huvud taget om hon hade varit man. Har Ella rätt?

Nå, ska andra bara skita i vad Ella gör på sin fritid? Om inte, spelar det någon roll hur Ella festar?

Vi frågade 3 chefer hur de skulle agerat i frågan...


Alt-textAzra Cerimagic.Azra Cerimagic, klinikchef, Folktandvården Upplands Väsby

– Det framgår att Ella tydligt skiljer på tillställningar som är kopplade till arbete och det privata, vilket i hennes position som anställd inom kommunen är extra viktigt. En privat fest som inte kan kopplas till hennes myndighetsutövning är en händelse där hon får agera precis hur hon vill, förutsatt att hon inte gör något som strider mot lagen.

Borde Ella ändå finna sig i klagomålen?

– Med dagens sociala medier sprids information extremt snabbt och gränsen mellan privat- och professionellt liv kan bli otydlig i allmänhetens uppfattning. Således kan man som offentlig person räkna med de reaktioner som Ella har fått, men så borde det inte vara. Alla har rätt till ett privatliv.

Tror du att det hade blivit en mindre grej om Ella varit man?

– Jag hoppas innerligt att vi i dagens Sverige kommit längre än så i frågan och synen på jämställdhet.

 

Alt-textAnette Edén.Anette Edén, avdelningschef, Uppsala ­parkerings AB

– Vad Ella gör på sin fritid är helt och hållet hennes ensak. Det gäller oavsett om man är chef, statsminister eller parkeringsvakt. Hon visar att hon är en helt vanlig människa. Det är viktigt att chefen inte är en fyrkant i en låda, utan någon andra kan relatera till.

– Ella är en utmärkt förebild. Hon håller en solklar linje. Hon har klart för sig vad som gäller i jobbsammanhang och dricker inte på festen med sina medarbetare. Och hon har ett aktivt privatliv och en innehållsrik fritid.

Bör Ella be om ursäkt för sitt beteende på privatfesten?

– Nej, hon ska stå för vem hon är. Ella är, liksom statsminister Sanna Marin, kvinna och ung och hade troligtvis inte dömts på samma sätt om hon varit man. Jag är helt säker på att kvinnor granskas hårdare. Tjejer ska vara söta, snälla och sitta still. Vi är inte så jämställda som vi tror.

 

Alt-textAlexander Louhichi.Alexander Louhichi, avdelningschef Kommunal­förbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje

– Ella behöver inte sluta leva för att hon har ett samhällsviktigt uppdrag, men hon måste ha i beaktande att hon är en tjänsteperson i en verksamhet som det finns förtroende för. Man får inte vara naiv när man har en hög position och bär ett ledarskap som många ser upp till, man behöver vara lite realistisk. Man bör vara införstådd med att en förtroendekris kan uppstå om man till exempel går ut på krogen och blir stupfull.

Så Ella gjorde fel?

– Någonstans får Ella göra ett val: Vill hon göra karriär i offentlig förvaltning kan det vara saker hon behöver välja bort. Om hon står och föredrar tunga ärenden och förvaltar tillämpningen av lagar, bör hon ha ett beteende som överensstämmer med de värderingar den verksamhet hon företräder står för. Hon behöver förstå att hennes beteenden smittar av sig även på andra saker.

Läs fler vanliga chefsdilemman här.