Arbetsmiljö

Kan en chef beordra en sjuk medarbetare?

18 maj 2022

"Min chefskollega har be­ordrat en sjukskriven medarbetare att arbeta. Jag tror att det delvis handlar om en bemanningsfråga och ett lågt förtroende för medarbetaren. Kan kollegan verkligen kan göra så?", undrar en läsare.

Svar från Chef Direkt:

Man kan inte beordra en sjukskriven medarbetare. Att planera bemanningen är en chefsuppgift och som chef ansvar man för att se till att man inte hamnar i en sådana bemanningskriser. Situationer som trots allt inte går att förutse måste man lösa på ett annat sätt, exempelvis genom beordrad övertid eller vikarier.

I det fall chefen inte har något förtroende för medarbetaren och misstänker att hen missbrukar rätten till sjukskrivning så behöver man reda ut det. Chefen behöver lyfta sina misstankar så att medarbetaren får en möjlighet att bemöta dem och eventuellt bättra sig. När det finns särskilda skäl, till exempel vid mycket sjukfrånvaro, kan man komma överens om sjukintyg från första dagen.

Chef Direkt ger svar på just dina frågor om anställnings­villkor, lön, arbets­miljö, rättigheter och fackliga medlemsförmåner. Kontaktuppgifter finns här.

Läs mer: Fler frågor och svar om ledarskap hittar du här