• Omar är orolig för att Gunnar ska bränna ut sig.

Ledarskap

Medarbetaren är arbetsnarkoman - vad gör jag?

6 maj 2022

Gunnar har höga ambitioner men arbetar för mycket – och trivs med det. Hans chef Omar är villrådig. Hur ber man en medarbetare att sänka sina ambitioner?

Omars medarbetare är ett gäng högpresterare med bra driv. De är tävlingsmänniskor hela bunten, tänker Omar och ler inombords. Det har nämligen lett till goda resultat i verksamheten. En av medarbetarna är Gunnar. Han gör alltid det han förväntas och mer därtill. Omar ser det och har därför gett Gunnar en bra löneökning. Det i sig triggar Gunnar att prestera ännu bättre.

Så han arbetar hårdare. Och mer. Faktiskt för mycket. Han jobbar till sent på kvällarna och ofta även på helgerna, trots att det inte ger honom någon form av övertidsersättning.

Omar, som ju har arbetsmiljöansvaret, ser även det och har sagt till Gunnar att inte jobba så mycket som han gör.

Samtidigt jobbar Omar själv över ganska ofta, så han är medveten om att han inte föregår med gott exempel. Å andra sidan är han chef och har betalt för att jobba mycket. Gunnar hör vad Omar säger men han gör också som Omar gör – och fortsätter att arbetsknarka.

Omar är orolig för att Gunnar ska gå in i väggen, men Gunnar hävdar att han älskar sitt jobb och därför inte har något emot att jobba även på kvällar och helger.

Omar har på tidigare arbetsplatser hanterat underpresterande medarbetare, och tyckt att det då gått bra att göra utvecklingsplaner för dem för att höja deras ambitionsnivå.

Men hur gör man en utvecklingsplan för någon som behöver sänka den? Ska Omar ta passerkortet från Gunnar? Eller ”hota” med sämre löneutveckling framöver? Fast, funderar Omar, ambitionen hos Gunnar är det egentligen inget fel på, bara hur han handskas med den.

Kan Omar kanske i stället bara strunta i Gunnars överarbete, eftersom han verkar må bra av det? Eller vad ska Omar göra?

 

Tre svarar

Alexander Louhichi, chef på utvecklingsavdelningen, socialförvaltningen, Torsås kommun:Alt-textAlexander Louhichi

– Det första jag tänker på är Omars förhållningssätt till det egna chefsarbetet. Han säger att han har betalt för att arbeta mycket, men det är ansvaret han har betalt för. Att jobba mycket är ett aktivt val han själv gör. En chef ska föregå med gott exempel, och ska inte projicera sin arbetstyngd på medarbetarna. Det är bättre att han berättar om han till exempel varit ute och fiskat i helgen.

Vad ska Omar göra?

– Att medarbetare jobbar mycket i perioder är helt okej, och det är bra att de kan jobba upp sitt flexkonto. Men de måste kunna ta ut ledig tid, annars är det väldigt fel. Antingen jobbar Gunnar ineffektivt, och då måste Omar se till att han jobbar på rätt sätt, eller så är organisationen för liten för uppdraget. Det är i så fall Omars ansvar att se till att  arbetsbelastningen inte blir för stor. Jag skulle ha varit oerhört tydlig mot Gunnar att han inte ska jobba mer. Punkt.

Anette Edén, avdelningschef, Uppsala ­parkerings ABAlt-textAnette Edén

– Omar verkar själv rätt pigg på att jobba alla tider, och det har inte att göra med att han är chef, som han själv påstår. Och det sänder fel signaler. Om Omar ändå bedömer att han måste jobba kvällar så ska han absolut inte mejla medarbetarna då. Han har ansvar för en sund arbetsmiljö och måste föregå med gott exempel, som att alltid ta lunchrast och initiera till fika.

– Omar måste också sätta realistiska mål med luft i systemet – tillsammans med medarbetarna. Han kanske också kan se över friskvårdsbidraget och införa friskvårdstimme för att visa att återhämtning är viktigt. 

Men Gunnar gillar att jobba mycket. 

– Problemet är att Omar har belönat Gunnar för det och bekräftat att det är rätt väg att gå. När Gunnar förstår att han inte behöver jobba så mycket övertid för att göra ett bra arbete så kommer han tycka att det är jätteskönt. 

Göran Hoffman, tjänstledig IT-chef, Hedemora kommunAlt-textGöran Hoffman

– Jag skulle vara väldigt noga med att tydliggöra för Gunnar att han inte kan förvänta sig en löneökning enbart för att han jobbar mycket. För en sådan ambition kommer onekligen att straffa sig, hur bra Gunnar än mår just nu.

Men om Gunnar fortsätter att jobba mycket ändå bara för att han gillar det?

– Jag skulle punktmarkera honom och vara alert vid minsta tecken på någon form av utmattningssymptom. Då skulle jag tvinga honom att begränsa sitt övertidsarbete. Jag skulle också vilja veta hur resten av hans fritid ser ut, om han sköter sig i övrigt, exempelvis med motionen.

Omar jobbar mycket själv.

– Jag vet ju inte hur mycket Omar jobbar, men han skulle kunna vara tillgänglig/jobba på ett sätt så att det inte syns för medarbetarna, till exempel hemifrån och inte sitta kvar på kontoret på kvällarna.