• Gabriella Söderström trivs med sin tjänst i chefspoolen på social- och omsorgsförvaltningen i Hudiksvall.

Arbetsmarknad

Chefspool ska lösa ledarskapsbrist

6 maj 2022

En intern chefspool kan vara lösningen vid akut chefsbrist. Det hoppas ett par arbetsgivare som nu testar de ambulerande cheferna.

– Våra enhetschefer är hårt belastade och ansvarar för många medarbetare. När någon blir sjuk, eller har semester eller är föräldraledig blir det tungt för kollegorna innan vi får in en vikarie.  Så vi tänkte att om vi har en pool för medarbetare inom vård och omsorg så kan vi också ha en för chefer, säger Josefin Alström, avdelningschef på socialförvaltningen i Varberg.

Chefspoolen infördes vid årsskiftet och drivs som ett projekt på två år. Chefer som ingår i poolen måste kunna ställa upp med kort varsel och anta ett uppdrag som kan pågå i upp till sex månader. Just nu består poolen i Varberg av två individer som redan är uppbokade.

"Ligger lönemässigt högre"

Josefin Alström bedömer att åtminstone tre personer till behövs för att poolen ska kunna täcka upp för de 55 chefer som under perioder kan behöva ersättare.

– Chefspoolarna har samma status som cheferna de ersätter. Lönemässigt ligger de lite högre, dels för att vi har anställt erfarna personer, dels för att de måste vara flexibla och med kort varsel byta arbetsgrupp, säger Josefin Alström.

En annan kommun som också testar chefspool är Hudiksvall. På social- och omsorgsförvaltningen finns i dag två chefer som ingår, och planen är att tre personer till ska anställas.

– Kommunen beslutade sig för att kraftsamla och se till att ekonomin skulle räcka till. I förändringspaketet såg vi att vi behövde stärka upp på chefssidan för att kunna klara av förändringsarbetet och då väcktes tanken på en chefspool, säger Maria Lärka, områdeschef på Hudiksvalls kommuns äldreomsorg.

"Suger åt mig som en svamp"

Gabriella Söderström, som länge har jobbat i Hudiksvall, började i december som chefspoolare. Hon lockades av utmaningen och variationen som tjänsten innebär.

– Jag har redan hunnit lära mig hur mycket som helst på de här månaderna och jag får ytterligare kunskap om både personal och budget. Jag suger åt mig som en svamp. Det känns också fint att kunna bidra till att lösa problem som finns med bemanningen.

Gabriella Söderström trivs så bra att hon gärna skulle fortsätta om projektet fortsätter.

– Jag förstår att det här inte är för vem som helst. Man blir inkastad och du vet inte vart du kommer. Man kan också behöva stå inför tuffa beslut, att behöva ingå nya avtal och behöva läsa på mycket. 

Läs mer: Därför lämnar chefer i offentlig sektor sina tjänster