Recept på en lyckad kaka

18 februari 2022

Det bor ett kakmonster i mig. Jag matar det varje lördag och söndag. Det kan monstret lita på. Kalla det gärna tillit. Skämt åsido, tillit är metoden för det moderna ledarskapet sedan en tid tillbaka. Det vet alla som är minsta intresserade av ämnet.

Nu utbildas till exempel hela Kalmar kommunkoncerns 6 000 medarbetare i tillitsbaserat ledarskap.

Läs mer om Kalmars utbildningssatsning här.

Frågan är dock om nya sättet att leda har nått fram till alla politiker i kommuner och regioner? Vår granskning visar nämligen att många chefer upplever att politiker petar alldeles för mycket i detaljer. Och då pratar vi inte ens om de chefer som jobbar direkt under politikerna, utan om de chefer som arbetar längst ut i verksamheterna. En av fem chefer funderar på att sluta sina jobb på grund av att politiker lägger sig alldeles för mycket i hur de ska utföra sina uppgifter.

Politikerna ska naturligtvis fatta beslut om vad som ska göras. I min värld är det lika naturligt att tjänstepersonerna ska bestämma hur ett fattat beslut ska genomföras. Politikerna ska bestämma om kommunen/regionen ska baka kladd­kaka eller drömmar, medan tjänstepersonerna får blanda ingredienserna.

Det finns dock ingen lag som säger att det är så det måste gå till, men det är ett ideal, anser jag, och där får jag medhåll av professorn i förvaltningsrätt som reportrarna till granskningen intervjuat. Tjänstepersonerna har ju expertkunskaperna. Och vad ska annars politiker med tjänstepersoner till?

Om politikerna bara ger tillit till cheferna att baka så finns det förutsättningar för att det blir en lyckad kaka, som alla får smaka på, alla dagar i veckan.