• Dokumentärfilmen "Leva tills jag dör" med aktivitetscoachen Monica Lyander i huvudrollen har premiär i september.

Utveckling

Nya filmen ”Leva tills jag dör” lyfter guldkanten på äldreboende

15 augusti 2022

Livsglädje i livets slutskede, det är vad nya dokumentärfilmen ”Leva tills jag dör” handlar om. Här får vi följa med till ett äldreboende där aktivitetscoachen Monica Lyander sätter guldkant på tillvaron.

På Salong Guldkant får oldisarna – som aktivitetscoachen Monica Lyander kallar de äldre – naglarna fixade, håret uppsatt och hudterapi. Det är lite av en fritidsgård på ålderdomshemmet Villa Magnolia i södra Stockholm.  

– Vi hade ett rum som stod tomt, jag frågade chefen om vi kunde göra det till en salong för oldisarna, och så blev det, berättar Monica Lyander.  

Alt-text”Det finns många som pratar med våra äldre som om att de är hundvalpar eller små bebisar. Det vill jag ändra på, varenda människa vill bli sedd och mött med respekt”, säger Monica Lyander.  

Hon och oldisarna på Villa Magnolia* kommer att uppmärksammas i höst. 30 september har dokumentärfilmen ”Leva tills jag dör” premiär. I filmen följer man Monica Lyander arbete med att ta hand om det psykosociala måendet bland de äldre.  

Skildrar vardagsglädje på äldreboende

Alt-textÅsa Ekman. Foto: Angie Gray.Åsa Ekman är en av fyra regissörer. Hon berättar att de ville göra en film som skildrar vardagsglädjen på ett äldreboende.  

– Vi regissörer har alla haft släktingar inom äldreomsorgen och vet vilken skillnad det gör för den boende om medarbetarna har goda förutsättningar att göra sitt jobb och tycker det är roligt. Det ville vi uppmärksamma, säger Åsa Ekman och fortsätter:  

– Det främsta jag tar med mig från arbetet med filmen är att aldrig glömma att vi är hela människor tills vi dör. Vi har rätt till ett fulländat och värdigt liv ända till slutet.  

Alt-text”När jag är på jobbet är det som att jag hänger med mina kompisar. Vi driver med varandra hela dagarna, munhuggs och tjafsar”, säger Monica Lyander, aktivitetscoach.

Vill göra verklighet av idéer

Monica Lyander försöker i sitt jobb att ta tillvara på spontana idéer från de äldre, exempelvis se till att åka iväg och fiska om det behovet finns.  

– Det behöver inte vara så märkvärdiga aktiviteter, men det är viktigt att fånga upp idéer. Varenda människa vill bli sedd och mött med respekt, det är vad mitt arbete handlar om.  

* Filmen spelades in på äldreboendet Kyrkbyn, men det är nu flyttat till nya lokaler och har fått namnet Villa Magnolia.

Live Till I Die_6.jpg

Läs mer: Här ger cheferna mer makt till medarbetarna