• Petra Höglund, verksamhetschef på Riddarstensgården i Lerum, stöttar medarbetarna sedan åklagare har häktat en tidigare anställd misstänkt för flera grova våldtäkter på boendet mellan 2015 och 2017. Bilden till höger är en genrebild.

Arbetsmiljö

Misstänkt våldtäkt på äldreboende – så tacklar chefen krisen

14 oktober 2021

En tidigare anställd på ett äldreboende häktades i början av oktober, misstänkt för flera grova våldtäkter på boendet. Verksamhetschefen, Petra Höglund, fokuserar nu på att stötta sina chockade medarbetare.

Det var i början av oktober som verksamhetschefen Petra Höglund, via media, först fick höra om åklagarens och polisens misstankar; En tidigare anställd vid Riddarstensgården i Lerum har häktats misstänkt för 19 grova våldtäkter på boendet mellan 2015 och 2017. 

– Min första reaktion var att de hade hört av sig till fel boende. Det är ju ett fruktansvärt brott, ofattbart, säger Petra Höglund. 

Hon kontaktade själv polisen och begärde ut handlingar från åklagarmyndigheten, som bekräftade allt. 

– Fy fan vad avskyvärt. Jag blev chockad, men tänkte direkt på att få ut informationen till medarbetarna, även de som inte var i tjänst, och också anhöriga. Jag vädjade också till media att inte gå ut med vilket äldreboende det rörde sig om förrän vi hade hunnit informera all personal och anhöriga, vilket de respekterade. 

Satte in stödplan

Informationen chockade såklart även medarbetarna. Petra Höglund och hennes kolleger satte omgående, tillsammans med skyddsombudet, in en stödplan. All personal erbjuds nu gruppsamtal och individuella samtal via både krisstödet i koncernen (Humana) såväl som externt stöd så länge behovet finns. Petra Höglund är också mån om att vara tillgänglig. 

– Jag fångar upp medarbetarnas reaktioner, hör hur de mår och hur de reagerar. De manliga medarbetarna är särskilt utsatta, då de ofta svartmålas i sociala medier när liknande saker uppdagas inom vård, omsorg och skola. Så det är oerhört viktigt att vara lyhörd för dem nu. Men polisen har bett oss att inte ställa frågor om själva händelserna, för att inte förstöra deras utredning. 

Petra Höglund har också påmint medarbetarna om deras meddelarfrihet, att de får prata med media om de själva vill. 

– Men de ska inte känna att de måste, utan i så fall får de hänvisa till mig. 

Reaktionen från anhöriga har också varit stöttande, berättar Petra Höglund. 

– Även anhöriga till tidigare kunder har hört av sig med frågor, men samtidigt uttryckt att de tycker vi har en fin verksamhet. Det är väldigt skönt för personalen att höra. 

Hur har kunderna tagit det? 

– Utifrån den varierande kognitiva påverkan som demenssjukdomen har på dem har de inte kunnat ta till sig information och förstått vidden av vad mannen är häktad för, även om vissa tittar på nyheter.  

Knapp information från polisen

Hur det här eventuellt har kunnat hända eller vilka som kan ha drabbats vet inte Petra Höglund, då hon inte fått någon ytterligare information från polisen, och det råder stark sekretess i ärendet. Hon jobbade själv inte på boendet under de år då brotten misstänks ha skett. Det var också en annan utförare som skötte verksamheten då. När Humana tog över driften följde all personal med, och det fanns inga indikationer på missnöje med mannens arbete, enligt Petra Höglund. 

– Vi gör alltid utdrag av belastningsregistret vid nyanställningar, men har inte fog för att göra det löpande på befintlig personal. 

Vad är viktigast för dig i din roll som chef i detta läge? 

– Att säkra att medarbetarna får den hjälp och det stöd de behöver. Den initiala chocken har lagt sig nu, men personalen är fortfarande påverkad. Vi får inte glömma att det var flera år sedan detta ska ha hänt, och det dagliga arbetet, och det fantastiska jobb mina medarbetare gör, måste rulla på med god en arbetsmiljö, säger Petra Höglund, som är tacksam över det stöd hon själv har fått från sin arbetsgivare. 

– Ledningen har slutit upp klockrent. Jag känner mig väldigt trygg i mitt arbete.