Ny trend: Hybridmöten kommer starkt
15 november 2021
Möten där några är på plats på kontoret och några är med på distans blir allt vanligare. Men att låta hybridmötet bli den nya normen för hur ett möte ska vara är igen god idé, varnar experter.
Att via kameran på skärmen kisa mot en oskarp white-board och försöka lista ut vad det står. Att inte uppfatta skämtet som gör att alla mötesdeltagare på plats plötsligt brister ut i rungande skratt.
De underliga situationer som uppstår när hälften av mötesdeltagarna sitter runt ett konferensbord på ett kontor och hälften befinner sig många mil bort bakom en skärm i hemmets lugna vrå, är oräkneliga. Och det är något vi kommer att få uppleva allt oftare, menar mötesexperten och konsulten Fredrik Bauer.
Fundera på: Vad vill du uppnå?
– Vi kommer att se jättemånga hybridmöten framöver. Ofta blir det så eftersom en del chefer tycker att det är svårt att säga ”om du inte kan vara på plats kan du inte vara med”, säger han.
Men enligt Fredrik Bauer är det viktigt att hybridmöten inte bokas in slentrianmässigt. Som chef bör man fråga sig vad man vill uppnå med mötet, vilka som ska vara med på det och utifrån det besluta vilken mötesform som passar bäst.
– Ska man ha ett hybridmöte måste man kunna motivera det. Till exempel kan det vara så att personer eller grupper som sitter på olika orter behöver mötas och då kan ett sådant möte vara mycket bra.
"Inget ersätter fyfiska möten"
Ola Brandell är HR-chef på företaget Lassila & Tikanoja som jobbar med fastighetstjänster. Han tycker att hybridmöten fungerar sådär.
– Det är en annorlunda mötesmetod, man har helt olika möjligheter att komma till tals. Men det är bättre att ha ett hybridmöte än inget möte alls.
De olika mötesformerna har både för- och nackdelar. Men inget kan dock ersätta de fysiska mötena, tycker Ola Brandell.
– I framtiden tror jag att vi kommer att uppskatta lyxen av att ha fysiska möten mer, nu när de inte är så vanliga längre. Kanske kommer vi på köpet att få ett gladare arbetsliv där vi uppskattar varandra mer.