Dilemma: Ta med ovaccinerad på lunch?
15 november 2021
Aisha vill bjuda sin personal på lunch för att visa sin uppskattning. Men en av dem har inte vaccinerat sig och vill heller inte ta covid-test. Ska Aisha bjuda med henne?
Aisha är chef över en enhet med medicinska sekreterare. Eftersom de jobbar på sjukhus fick de tidigt erbjudande om att vaccinera sig mot covid. Det är bara Erika i arbetsgruppen som har valt att inte ta vaccinet, då hon är orolig för att bli sjuk av det.
Aisha vet att hon inte kan tvinga Erika att vaccinera sig och därför har hon i stället plockat bort receptionistsuppgifter från Erika, för att hon inte ska komma i kontakt med patienter. Erika har knorrat lite över det, men ändå accepterat. Det administrativa arbetet gör Erika som vanligt i ett arbetsrum med två kolleger, men de sitter med avstånd från varandra.
Nu när Folkhälsomyndigheten har släppt på restriktionerna vill Aisha bjuda sina medarbetare på lunch på restaurang, för att visa sin uppskattning för att de jobbat så hårt under lång tid.
Men det känns inte bra i magen att ta med någon som är ovaccinerad till en restaurang full med folk. Aisha vill såklart ändå inte utesluta Erika, så hon ber henne att ta ett covidtest nära inpå det planerade restaurangbesöket.
Erika vill gärna följa med på lunchen, men vill inte ta covidtest av principiella skäl. Hon misstänker att samhället i övrigt ska agera på liknande sätt mot alla ovaccinerade, och menar att det är ett första steg mot diskriminering av dem. I stället argumenterar Erika för att majoriteten ändå är vaccinerad, och att risken att hon skulle smitta sina kolleger därför är minimal. ”Och om jag själv blir smittad så får jag väl skylla mig själv”, menar hon.
Aisha känner att det inte går att diskutera frågan med Erika längre. Erika har kanske i viss mån dessutom rätt. Eller? Hur ska Aisha göra? Ska hon bjuda alla utom Erika på lunchen? Eller ska hon strunta i lunchen helt och hållet, men då göra resten av medarbetarna besvikna?
Tre svarar
Alexander Louhichi, chef på utvecklingsavdelningen,
socialförvaltningen, Torsås kommun:– Det är ”bad management” att bjuda ut arbetsgruppen på restaurang i det här läget. Jag skulle aldrig utsätta mina medarbetare för aktiviteter som särskiljer dem. Opinionen säger att allt annat än att vaccinera sig är fel, men man kan faktiskt ha skäl till att inte vaccinera sig utifrån sitt hälsotillstånd – som man inte behöver ange. Den personliga integriteten måste skyddas.
– Att Erika blev bortplockad från receptionen är ”business as usual”, eftersom organisationen behöver skydda medborgarna från smitta på bästa sätt. Men det är fel i detta läge att ha aktiviteter som gränsar till privatlivet.
Så vad ska Aisha göra?
– I första hand avboka hela aktiviteten. I andra hand inte låta Erika följa med, med hänvisning till situationen, och förklara att offentlig förvaltning måste upprätthålla ”damage control”.
Anette Sandström, administrativ enhetschef på Länssjukhuset Ryhov
i Region Jönköping:– Själv skulle jag avvakta ett bra tag efter att restriktionerna tagits bort innan jag ens hade lyft frågan om att ta ut medarbetarna på restaurang. Jag hade visat min uppskattning på annat sätt, till exempel genom att beställa hem lunch till enheten.
Men om Aisha redan gett medarbetarna en inbjudan att gå ut och äta?
– För mig skulle det vara främmande att säga att någon inte får följa med. Och även Erika har väl jobbat hårt under lång tid, antar jag. Men tänk om hon skulle smitta andra på restaurangen …
– Jag hade bett Erika att fundera en gång till över att gå och testa sig. Jag kan inte tvinga henne att göra det, men jag kan tvinga henne att ta ett eget beslut, och då ger jag henne i alla fall henne ett val: Du är välkommen om du testas negativt.
– Alla har ett samhällsansvar, och då måste man själv tänka till och ta ett beslut utifrån situationen.
Christer Chalmenborg, kyrkogårdsmästare, Helsingborgs pastorat:
– Först vill jag bara säga att som chef tror jag inte att man har rätt att fråga om medarbetarna är vaccinerade eller inte. Men nu visste Aisha tydligen det ändå.
– Jag tycker att Erika ska få följa med. Det är diskriminerande att inte bjuda in alla. På restaurangen kan det dessutom finnas andra sällskap som heller inte är vaccinerade. Att som alternativ strunta helt och hållet i lunchen kan göra Erika till syndabock i kollegernas ögon. Men i stället för att gå på restaurang skulle Aisha kunna beställa cateringmat som de äter tillsammans på arbetsplatsen.
Är inte det ett nedköp?
– Det finns säkert medarbetare som blir besvikna över uteblivet restaurangbesök, men det är en konstig situation vi har varit och fortfarande är i, så det går att förklara.