Anna-Maria Bonskog är Årets Chef i fokus 2021
6 september 2021
Nu är det klart vem som tar hem priset Årets Chef i Fokus 2021: Anna-Maria Bonskog, hemsjukvårdens enhetschef i Färgelanda. Hon tror på tydlighet, tålamod och tillit - och tränar ledarskap i stallet.
Anna-Maria Bonskog viftar med spöet två gånger i luften. Det betyder trav. Hästen Mirre ökar takten och faller efter ytterligare ett par viftningar in i galopp. Runt, runt i full fart medan Anna-Maria står i mitten av manegen och pekar ut riktningen.
– Vi är nybörjare på longering och lär oss tillsammans, skrattar hon och låter Mirre sakta in. Hon tar av grimman och börjar i stället att leka Följa John. Anna-Maria springer före och Mirre skrittar till synes glatt efter och buffar henne ibland lekfullt i ryggen.
– Det handlar om tillit, säger Anna-Maria Bonskog. Mirre vet att dit där jag leder henne händer inget farligt.
Som exempelvis att gå i vattenpölar. Det gillar inte Mirre, men när Anna-Maria går före några gånger plaskar Mirre i utan att tveka.
– När jag rider sjunker jag ned tungt och tryggt i sadeln. Spänner jag mig känner Mirre det och tvekar ännu mer. På samma sätt tänker jag om någon av mina medarbetare blir upprörd. Att jag inte ska gå in i deras bubbla utan hålla mig lugn och stadig för att inte öka på spänningen.
Utsedd till Årets Chef i Fokus 2021
Anna-Maria Bonskog är enhetschef i hemsjukvården i Färgelanda i Dalsland och har precis fått veta att hon fått utmärkelsen Årets Chef i fokus 2021. Solen skiner över gröna hagar och hon är glad och lite uppsluppen.
– Jag är självklart jättehedrad. Som chef är man inte alltid uppskattad eftersom man får ta i saker som kan vara obekväma. Därför är det fantastiskt att få den här bekräftelsen. Samtidigt känns det som att jag inte gör något märkvärdigt. Inget som inte alla andra bra chefer också gör.
– Men, tillägger hon, det är bra att arbetet som kommunala enhetschefer gör uppmärksammas eftersom det många gånger är både slitigt och ensamt.
Motivering
Utmärkelsen Årets Chef i fokus 2021, som delas ut av Visions ledarskapsmagasin Chefen i fokus, går till en handlingskraftig chef som är angelägen om att skapa en tydlig struktur i arbetet och gillar ordning och reda.
Hon är också bra på att inspirera och motivera sina medarbetare, även när allt ser som mörkast ut. Hon beskrivs som en god kollega och en klippa att luta sig mot i alla lägen.
Juryn: Juryn har bestått av av Charlotte Hågård (karriärcoach), Anett Kull (ledarskapsutvecklare), Said Niklund (stadsdirektör i Trollhättans stad samt vinnare av Årets Chef i fokus 2020) och Lotta Ekstedt (chefredaktör Chefen i fokus).
Själv samlar hon kraft och lugn här i stallet eller med promenader med dvärgpinschern Nelly. Hon tycker att det finns en hel del från kontakten med djuren som hon kan ta med sig in i ledarskapet. Exempelvis att ha tålamod och att vara tydlig.
– En häst har 500 kilo kropp och ganska liten hjärna, säger hon samtidigt som hon vänligt men bestämt puffar Mirre bakåt när springaren försöker ta ledningen.
– Hästen måste vilja samarbeta och också förstå vad det är jag vill.
Ledarskapstips från Anna-Maria Bonskog:
- Skapa förutsättningar för medarbetarna att göra ett bra arbete.
- Ha struktur. Det ska vara lätt att göra rätt. Om alla vet vad som förväntas skapar det trygghet och även effektivitet.
- Kommunikation och tillgänglighet. Att finnas där när det blåser och stötta om det blir problem.
Det är måndag förmiddag en annan vecka och sjuksköterskorna i hemsjukvården i Färgelanda har just gett sig i väg åt olika håll på dagens uppdrag. Anna-Maria Bonskog visar runt i de rymliga lokalerna, en nedlagd demensavdelning, som de har fått flytta till för att kunna hålla avstånd under pandemin.
– Arbetet i hemsjukvården är ensamt och ofta psykiskt påfrestande. Då blir det extra viktigt att stämma av, stötta varandra och ha roligt, säger hon och gör en svepande gest över fikabord och soffor.
"Finns alltid här för oss"
Kvar på kontoret finns Anna Johansson. Hon är medicinsk sekreterare, skyddsombud för Vision och också den som har nominerat Anna-Maria Bonskog till Årets Chef i fokus.
– Anna-Maria finns alltid här för oss, hon är inte rädd för att ta i svåra saker och hon har skapat struktur och tydlighet i arbetsgruppen. Det ger trygghet och gör att vi kan lägga mer kraft på patienterna, summerar hon.
Min personal har ett stort ansvar och därför behöver de en tydlig organisation.
Just nu arbetar 13 sjuksköterskor och två undersköterskor i hemsjukvården. De besöker patienter i hemmet och på särskilda boenden och gör allt från omläggningar och medicinering till palliativ vård och akuta utryckningar i väntan på ambulans. De täcker ett stort geografiskt område och arbetar dygnet runt årets alla dagar.
– Min personal har ett stort ansvar och därför behöver de också en tydlig organisation. När jag kom kunde det hända att någon åkte i väg med de specialutrustade larmbilarna medan själva larmet var kvar här i lokalen, säger Anna-Maria Bonskog.
Numera finns alla distrikt inritade på en whiteboardtavla som hänger mitt i rummet och där olikfärgade magneter – vit för personal, blå för bil och gul för telefon – visar område och viktiga händelser för sjuksköterskorna i dag och två veckor framåt.
För rehabpersonalen – fysioterapeuter, arbetsterapeuter och rehabassistenter – som Anna-Maria Bonskog också är chef över, finns en liknande planering. Tavlorna gör det lätt att skapa överblick över toppar och dalar i arbetet. När det finns tid att fördjupa sig i något och när det är läge, eller absolut inte läge, att ta ut en semesterdag.
Alla hjälps åt att hålla tavlan uppdaterad och vikariebehovet har minskat.
– Det är ju inte hjärnkirurgi direkt, säger hon och skrattar, men tillägger samtidigt att negativa småsaker lätt kan skapa gnissel i maskineriet.
– Till synes enkla förbättringar kan göra hela skillnaden. Nu upplever personalen att de är bättre bemannade men det är egentligen bara strukturen som förbättrats. Andra saker som tar energi kan vara en trasig tvättmaskin, stökiga omklädningsrum eller som här senast att kaffekokandet inte flöt på. Lösningen blev att leasa en kaffemaskin.
Anna-Maria Bonskog
- Ålder: 51.
- Gör: Enhetschef för hemsjukvården i Färgelanda kommun.
- Familj: Tre barn, en hund och en häst.
- Bor: Dals-Ed.
- Intressen: Vara i naturen med hunden, rida, jogga, fiska, måla akvarell, läsa, greja med mina pelargoner och umgås med vänner och familj.
- Motto: Det stora bor i det lilla. Om andra kan, så kan jag. När man ger, så får man tusenfalt tillbaka.
- Förebilder: Jan Carlzon, Johannes Hansen, Anders Öfvergård.
Bakgrund som sjuksköterska
Från början hade Anna-Maria Bonskog inte någon tanke på att bli chef. Hon älskade sitt jobb som sjuksköterska. Men efter 20 år och efter att ha fått frågan om hon ville bli avdelningschef flera gånger, bestämde hon sig för att testa.
– Jag tänkte jag: ”Vad är det de ser som inte jag ser?”.
Hon fick blodad tand och sedan dess har hon hunnit med flera chefsjobb inom äldreomsorgen och hemtjänsten där hon har tampats med såväl omorganisationer som sparkrav.
– Jag tycker om utmaningar och har valt att hoppa på ställen med utvecklingsmöjligheter, säger hon, och konstaterar att hon inte är samma chef i dag som hon var för tio år sedan.
– Jag räknar inte längre med snabba förändringar utan har lärt mig att saker tar tid. Förr krävde jag mer, i dag har jag mer förståelse.
Jag ber alltid om personalens synpunkter och är beredd att ändra mina egna förslag.
Tillit och ömsesidig respekt ser Anna-Maria Bonskog som en avgörande del i ledarskapet och hon berättar att arbetet i hemsjukvården kräver stor självständighet och kunskap. Det gör att även hon som chef måste vara beredd på att bli ifrågasatt.
– Jag ber alltid om personalens synpunkter och är beredd att ändra mina egna förslag om de kommer med något bättre. Exempelvis har jag fått återkoppling om att jag varit för petig och lagt mig i småsaker. Det har jag jobbat med och ser i stället till att jag är tillgänglig för dem dygnet runt om de behöver mig. Det skapar trygghet och ingen kontaktar mig i onödan.
Tror på att vara personlig
För Anna-Maria Bonskog är relationer en oumbärlig del i ledarskapet. I synnerhet på en arbetsplats där liv och död är en realitet.
– Flera gånger har jag fått rådet att ha ett mer professionellt förhållningssätt gentemot personalen. Men för att skapa närhet och tillit ser jag det som nödvändigt att som chef även ha en personlig relation. Jag glömmer inte att jag representerar kommunen, men jag vill också kunna vara Anna-Maria med min personal.
Personligheten hindrar henne inte från att ta tag i svåra samtal och hon har fått höra att både det sämsta och det bästa med henne är att hon är så rak.
– Det kan handla om samarbetssvårigheter eller att någon misskött sitt arbete. Då lindar jag inte in det utan ställer raka frågor till alla inblandade om vad som hänt och varför.
Välkomnar feedback
På samma sätt är hon själv inte rädd att ta emot feedback.
– Jag ser det som en present att jag får veta något som blivit problematiskt eller får förslag på hur jag kan agera. Min dörr står nästan alltid öppen, säger hon och tillägger:
– I slutändan handlar det om att ge rätt förutsättningar för att alla ska kunna göra ett bra jobb. Det man ger får man tillbaka.
Läs mer: Förra året utsågs Said Niklund till Årets Chef i fokus. Läs en intervju med honom här!