• Ledarskap och spelande kan hänga ihop, menar Ann-­Therése Enarsson, vd på tankesmedjan Futurion .

Ledarskap

”Se gaming som en yrkeskompetens”

3 maj 2021

Gamers tränar sig i bra ledarskap. Det menar Ann-­Therése Enarsson, vd på tankesmedjan Futurion som vill uppgradera synen på gamers i rekryteringssammanhang.

Är framtidens chef en gamer?

– Ja, mycket av det som premieras i framtida ledarskap är sådant man tränar på inom gaming. Allt från förmågan att ta snabba beslut under hög press till att vara social, leda team virtuellt, samla människor internationellt, främja samarbete och kreativt tänkande, säger Ann-Therése Enarsson, vd på tankesmedjan Futurion 

Borde chefer till och med få spela på arbetstid?

– Så långt har jag inte dragit det. Men jag har fått bekräftelse från chefer som skriver att de har kunnat utnyttja det de lärt sig i spelandet i sitt ledarskap.

Så hur ska rekryterare tänka?

– Våga fråga om gaming­erfarenhet och se det som en kompetens. Och som arbetssökande ska man skriva i sitt cv att man har varit ledare i ett stort strategispel, på samma sätt som man skriver att man varit ungdomsledare i idrott.

Rekommenderar du något särskilt spel?

– Ett som har många år på nacken är World of Warcraft. Där lägger man ett gemensamt mål, sätter ihop ett internationellt team, coachar och följer upp.