Fackligt

Är jag utsatt för diskriminering?

3 maj 2021

Jag är 60 år och har lång erfarenhet från olika chefspositioner. Under sista året har jag sökt olika chefstjänster, men utan något resultat. Jag börjar tyvärr misstänka att min ålder ligger bakom att jag inte blir kallad till intervjuer. Vad kan jag göra? Jag vill helst jobba fram tills jag fyller 68.

Ålder är en av de sju diskrimineringsgrunderna. Det vara en bra idé att ta direkt kontakt med rekryteraren och fråga varför du inte var aktuell för tjänsten och vilka kompetenser du eventuellt saknar. Dessvärre är det inte alltid man kan få ett ärligt svar.

Ett mer konkret tips kan vara att begära skriftliga handlingar från rekryteringsprocessen och be om meriter på den som fått tjänsten. Detta har man rätt till utifrån diskrimineringslagen. Du kan alltså göra en jämförelse med dina meriter.

I fall du fortfarande misstänker åldersdiskriminering är du välkommen att höra av dig till oss på Chef Direkt för vidare dialog om detta.

Chef Direkt ger svar på just dina frågor om anställnings­villkor, lön, arbets­miljö, rättigheter och fackliga medlemsförmåner. Kontaktuppgifter hittar du här.