Ledare

V:s nya ledare Nooshi Dadgostar – en rookie med lång erfarenhet

8 februari 2021

Hon är en av riksdagens färskaste partiledare, men inom politiken är Nooshi Dadgostar ingen gröngöling. Första ledarrollen fick hon för över 20 år sedan.

Vilken var din första roll som ledare?

– Jag blev som 14-åring invald i Ung Vänster Göteborgs distriktsstyrelse, så då började jag att leda politiskt. Alltså att ta fram planer, sprida budskap och engagera. Innan dess hade jag nog inte sett mig själv ledare, jag var 14. Men när jag blev invald började jag tänkta på det. Vad vill jag uppnå, hur lägger jag upp en plan och vision? För mig är det ett ledarskapsarbete.

Hur ska en ledare fatta impopulära beslut?

– Man ska vara transparent och visa vilka över­väganden man varit tvungen att göra. Då kan man få med sig människor på tåget mot målet.

Vilket är ditt bästa ledarskapstips?

– Att förstå och engagera andra. Att prata med människor och se vilka deras styrkor är, vad de vill göra, och sedan pussla in det i visionen.

Hur har du utvecklats som ledare under åren?

– Jag har blivit tryggare i mig själv och i det politiska projekt jag vill driva framåt. Känslan av att det jag gör kommer förbättra andra människor liv har förstärkts. Jag vill skapa ett bättre samhälle, men jag har också insett att det ska vara roligt att jobba politiskt. Det är viktigt att ha kontakt med den känslan.

Vad är det svåraste med ledarrollen?

– Det roligaste är att engagera andra, men det är också det svåraste. Samtidigt ser jag att det är en av mina styrkor och jag har fokuserat på den egenskapen.

Vilka ledare ser du upp till?

– Just nu läser jag en biografi om Tage Erlander som heter ”Jag har ingen vilja till makt”. För ­Erlander handlade det inte om att vara hårdast och att göra något för syns skull”, utan att i slutändan få något gjort.