• Urban Olsson var väldigt skraj till en början. Men till sist kom de överens, han och hästen Kalle.

Ledarskap

Stallet är stället att öva ledarskap

5 mars 2021

Kan du leda hästar kan du leda människor. Det menar Kajsa Wipp, som håller i hästledda ledarskapsträningar. En hästrädd kulturchef provade.

Bakom sig har hon en uppfostran i ganska hård hästhållning – Kajsa Wipp har tävlat i såväl dressyr som hoppning och fälttävlan. Men för många år sedan kom hon i sin dåvarande yrkesroll som kommunikatör i kontakt med Monty Roberts, känd som ”mannen som talar med hästar”.

– Jag har jobbat med Montys shower i Sverige, men också internationellt. Främst i England, Ungern och Frankrike. Jag såg att det händer väldigt mycket när man lyssnar på hästen i stället för att betvinga den, berättar hon.

Agility för hästar

Insikten att hon under alla år dittills missförstått hästen var tuff. Men sedan dess är denna insikt förutsättningen för familjens hästföretagande. Dottern Amanda Wipp har företaget Equulog där Kajsa är anställd, och tillsammans har de inriktat sig på hästagility – som funkar som hundagility – och på kursverksamhet för sociala ändamål.

Ledarskapskurserna har agilityinslag, deltagarna ska med kroppsspråk och gester lyckas leda en häst igenom en hinderbana.

– Metoden fungerar på alla hästar. Därför kan vi ha kurser överallt i Sverige, vi lånar bara hästar på orten där vi ska ha kurs, berättar hon.

Metoden är samarbete kort och gott. Noll tvång.

– Vi börjar med lite teori, en del deltagare har knappt sett en häst. Den första uppgiften är sedan att få ”sin” häst att känna sig trygg och lugn, nästan somna. Det gör man genom att klappa och klia.

Därefter går det snabbt. Den andra och sista dagen ska deltagarna övertyga varsin häst att frivilligt följa med dem genom hinderbanan. Det gäller att bli kompis, för som deltagare har du bokstavligt talat inget annat att hålla i, varken grimskaft eller pannlugg.

En stolt kulturchef

En som provat är Urban Olsson, som i år pensionerats från sin tjänst som chef för kulturförvaltningen i Lunds kommun. Han minns tydligt hur hästen betraktade honom. Ingående. Den tog sin tid för att avgöra om han var lämplig som ledare, men när han väl godkänts följde den honom som en skugga.

– Jag kände att vi hade en överenskommelse, och jag vet precis när den ingicks. Hästen kommunicerade med blicken när den fattat sitt beslut. Det var fantastiskt. Och jag kände mig helt otroligt stolt över att jag lyckats klara av detta, berättar han.

Det var sex år sedan han genomförde ledarskapsträningen men den gjorde starkt intryck. Hästen var stor och han själv var skraj. Att övervinna rädslan var en förutsättning för att få hästens acceptans, och han tror också att det har påverkat honom som ledare:

– Det stärker inåt. Om mina medarbetare märkte skillnad vet jag inte. Men jag har känt mig säkrare i att fatta beslut, i vetskapen om att jag är en trygg person som klarar att leda.

Kajsa Wipp ger honom rätt: hästledda ledarskapsträningar stärker inifrån. De ger inte mätbara resultat, det handlar helt om den egna erfarenheten och upplevelsen.

– Hästar är experter på kroppsspråk, knopp och kropp måste vara överens om man ska kunna leda dem. Och människor är inte så annorlunda. Kan du övertyga en häst om att du är en bra ledare, så kan du helt säkert övertyga dina medarbetare.