• Janne Andersson har skrivit en bok för ledare i alla typer av verksamheter och även om det finns lärdomar som kan användas brett, så handlar de konkreta exemplen om just fotboll.

Ledarskap

Janne Andersson skriver om sina tips till ledare

8 februari 2021

Janne Andersson, förbundskapten för herrlandslaget i fotboll, delar med sig av sina erfarenheter av att bygga ett lag och tips för ledare även utanför idrotten.

Poängen med boken:

Det här är inte en bok om fotboll. Det är en bok om människor som spelar fotboll, och framför allt om hur man bygger och leder ett lag. Ett lag där alla vet vilka mål de har och hur de ska samarbeta för att nå dem. Ett lag som tillsammans når längre än varje individ för sig. Ett lag där ledaren alltid kan svara på frågan: ”Vad gör vi nu?” Janne Andersson har skrivit en bok för ledare i alla typer av verksamheter och även om det finns lärdomar som kan användas brett, så handlar de konkreta exemplen om just fotboll.

Bästa mervärdet:

Om man gillar fotboll är det spännande att få veta vad som hände i omklädningsrummet innan måste-vinna-matchen mot Mexiko i VM 2018 och hur man tar en petning som ett proffs.

Mesta budskapet:

Laget är större än jaget. Alla är lika viktiga och viljan att sätta laget först är störst. Det är basen i Janne Anderssons ledarskapsfilosofi. Ibland känns det väldigt grundläggande, samtidigt är det nog det som är poängen: ”Ett stabilt fundament gör att man kan vara flexibel och bli kreativ”, skriver han.

Typiskt citat:

”Man ska vara rädd om sina kärnvärden. När det går dåligt och stormar som värst, det är då man måste veta vad man står för.”

Det sämsta med boken:

Om man inte alls är intresserad av fotboll drunknar själva ledarskapet i fotbollsexemplen. Det är synd för Janne Andersson har lång erfarenhet och står med båda fötterna på jorden.