• Emma Bernhult.

Förbundsmöte

”Cheferna glömmer sig själva”

12 oktober 2020

"Som chef jobbar du jättemycket med dina medarbetares arbetsmiljö men du glömmer bort dig själv. Jag vill jobba för att lyfta chefernas arbetsmiljö". Det säger Emma Bernhult ny ledamot i Visions förbundsstyrelse.

Emma Bernhult vet vad det handlar om. Hon har i flera års erfarenhet som enhetschef inom äldreomsorgen i Örebro. Nu är hon tjänstledig från ett chefsjobb inom socialtjänsten. Hon engagerade sig fackligt för fem år sedan och 2017 blev hon avdelningsordförande för Vision i Örebro.

– Jag tycker det är så roligt med båda uppdraget.  Men att vara chef för ett HVB-boende, som jag var senast, och samtidigt fackligt engagerad fungerade inte. Jag kände att jag inte kunde vara riktigt närvarande någonstans. Så när jag blev ordförande så valde jag att bli facklig på heltid.

Emma Bernhult började sitt fackliga engagemang som skyddsombud.

– Vi hade en tuff situation inom hemvården i Örebro, där jag var då. Jag tyckte inte vi hade förutsättningar att vara bra chefer. Det fanns en tystnadskultur och vi hade alldeles för många underställda. Kraven och resurserna stämde inte överens.

Så chefen och skyddsombudet Emma Bernhult gjorde en 66a-anmälan och kommunen fick så småningom betala vite.

– Det blev faktiskt bättre för oss och vi fick färre underställda. Det var då jag såg att fackligt arbete faktiskt kan göra skillnad.

Hon tycker inte att det har varit något problem att skilja på rollerna.  

– Det gäller att vara tydlig och tala om i vilken roll jag har när jag träffar medarbetare. Nu är jag facklig – nu är jag chef. Dessutom får jag jättemycket utbildning och redskap i mitt fackliga uppdrag som jag är säker på att jag har nytta av sen.

Fakta:

Namn: Emma Bernhult

Ålder: 44 år

Yrke: Enhetschef inom socialtjänsten i Örebro

Aktuell: Nyvald ledamot i Visions förbundsstyrelse


Relaterade artiklar