Får du spela biljard?
13 november 2020
Två biljardbord. Totalt åtta killar som spelar, och ytterligare ett gäng grabbar runt borden som ska spela efter.
Det är damm i luften av blå krita, sån där trasig och dann. Biljardkäpparna svingas lite okontrollerat, så det gäller för dem som går i närheten att akta sig. Skuff och ruff och – absolut skratt och glädje. Och så ett fåtal tjejer i den djupt nedsuttna soffan. Inklusive jag själv.
Fast egentligen ville jag mycket hellre också försöka få i de färgglada bollarna i hålen. Men jag kom inte upp ur den där soffan. Jag lyckades inte ta plats. Och därför gick jag sällan dit över huvud taget.
Det var en fritidsgård på 1980-talet, och jag vet, det är evigheter sedan. Men generellt ser det inte annorlunda ut på dagens fritidsgårdar. Kanske är biljardborden borta, kanske finns de kvar, vad vet jag? Utan det handlar om tjejer och killar. Att ta plats och att ge plats.
Kaddy Makalo Clifford är biträdande enhetschef på tre fritidsgårdar i södra Stockholm. Hon har skapat något unikt på en av dem: En jämn könsfördelning. Det har inte varit lätt, men hon har bestämt sig för att göra framtiden bättre.
Att vara en bra chef är annars inte alltid enkelt. Alltså, du kan vara en talang och hur duktig som helst, men du kanske helt enkelt inte får chansen att visa det.
Det kan mycket väl bero på att du saknar förutsättningar från arbetsgivaren. Exempelvis saknar hälften av cheferna i kommuner och regioner tillräckligt med organisatoriskt stöd, visar en ny undersökning från Vision. Det är ju som att spela biljard utan bollar. Eller som att ta sig upp ur en avgrundsdjup soffa.