• Petra Danielsson, chef inom hemtjänsten i Arvika, kämpar med att få fram skyddsutrustning till personalen.

Coronaviruset

Skyddsutrustning saknas i Arvika

24 april 2020

I Arvika förbereder sig Petra Danielsson, chef inom hemtjänsten, för fullt inför ett förvärrat läge på grund av coronasmittan. Samtidigt har verksamheten brist på skyddsutrustning.

Än så länge finns inga konstaterade coronafall inom hemtjänsten i Arvika. Här handlar arbetet just nu om planering och förberedelser om läget skulle förändras.

– Vi har redan börjat introducera sommarpersonal, så att de är förberedda och kan hoppa in med kort varsel. På ledningsnivå diskuteras hur vi ska agera om vi får in viruset i hemtjänsten med färre antal anställda kring varje brukare, berättar Petra Danielsson, som är chef för hemtjänstområdet Klässbol Vik.

Brist på skyddshandskar

Att få fram skyddsutrustning till personalen är inte helt lätt, konstaterar hon. Ett tag var det ont om handsprit, nu är det brist på skyddshandskar.

– Som chef har jag arbetsmiljöansvar och kan naturligtvis inte skicka min personal till brukare utan tillräckligt skydd. Har vi inte skyddshandskar så är det vissa kroppsnära insatser som vi inte genomför, säger hon.

Vad är svårast?

– Att parera all information. Jag kan säga en sak men så har personalen hört något annat på tv. Vi följer rekommendationerna från Smittskydd Värmland, men som chef är det svårt att få de anställda att känna sig trygga.