• Måste alla övernatta på obligatorisk konferens?

Arbetstid

Måste alla övernatta på obligatorisk konferens?

17 november 2020

En av Elias medarbetare vägrar att övernatta under planeringsdagarna. Men utan övernattning är det omöjligt att delta på de pass Elias planerat. Vad ska han göra?

Det är snart dags för årets obligatoriska planeringsdagar, och Elias, som är verksamhetschef, har förberett dagarna med både innehåll och de praktiska bitarna.

Han har tidigare läst om forskning som säger att kreativiteten främjas av att inte alltid jobba på samma plats. Och nu på planeringsdagarna, när han verkligen vill att medarbetarna ska vara med och påverka, tycka till och komma med idéer, så har han bokat en konferensanläggning på naturskön plats, två timmars abonnerad bussresa bort, för det hela.

Utöver sedvanliga grupparbeten och diskussioner har Elias lagt in ett par väl så viktiga teambildande övningar mellan sista teoretiska passet och middagen för att tajta till den lite splittrade arbetsgruppen. Det kommer därför att bli sent, så övernattning ingår. Det blir alltså en lång arbetsdag denna första planeringsdag. I gengäld jobbar de bara fram till lunch dag två.

Men när allt är bokat och klart och Elias mejlar ut agendan till medarbetarna, svarar en av dem, Klara, att hon inte har möjlighet att övernatta. När Elias frågar varför, vill hon inte uppge sitt skäl. Det hade varit lättare för Elias att låta Klara avstå om hon exempelvis hade barn och inte hade någon som kunde ta hand om dem då. Men Klara har inte barn.

Övernattning i sig är förvisso inte tvunget, men i princip nödvändigt för att kunna vara med på det föreskrivna kvällsförlagda arbetet, med tanke på anläggningens fjärran läge.

Kan Elias beordra Klara att sova över för att hon ska kunna vara med under kvällen? Eller ska han låta henne slippa sova över men då notera henne som arbetsvägrande kvällstid? Hur ska Elias tänka?

Tre svarar:

 

Gunvor Didriksson, klinikchef, Folktandvården Finspång:

– Att tvinga Klara att övernatta tycker jag inte är rätt väg att gå. Och för att kalla hennes frånvaro för arbetsvägran så måste Elias vara tydlig med att det är beordrad övertid, men det skulle jag själv bara göra om det handlar om att utföra arbete i verksamheten.

Så hur ska Elias göra då?

– Han kan försöka beskriva syftet med övernattningen bättre, påpeka vikten av att vara med och berätta om allt positivt hon går miste om ifall hon inte följer med. En morot är ju också att alla får kompensationsledigt halva dagen efter, vilket hon inte får ta del av om hon stannar hemma.

– Eftersom Klara inte vill uppge någon orsak till varför hon inte vill följa med, så bör Elias försöka bena ut om det har med arbetet att göra. Klara kanske inte trivs i arbetsgruppen, det behöver Elias få koll på. ­Eller så kanske det är privat, och då kan han inte kräva något svar.

Christian Rådén, räddningschef, Bengtsfors kommun:

– När Klara inte vill tala om för Elias av vilken anledning hon inte kan sova över, så ringer det en varningsklocka hos mig. Orsaken kanske är arbets­miljörelaterad, och då behöver det redas ut. Eller så är det privat, och då får Elias acceptera det. Jag tycker i alla fall att han ska våga fråga om det. Men egentligen är det viktigare för Elias att ta reda varför Klara inte vill uppge något skäl än att veta vad skälet är. Det kanske beror på honom?

Men hur löser han Klaras vägran att övernatta?

– Elias borde inte ens fundera på arbetsvägran eftersom han själv har ändrat förutsättningarna för arbetstiden.

Men då missar hon den viktiga teambuildingen.

– Ja, men Elias får nog planera bättre i stället till nästa gång. Alla medarbetare ska behandlas rättvist, men alla har olika behov. Det är genom att behovsanpassa arbetslivet som man formar ett starkt lag.

Sara Elfstrand, enhetschef, Norra Stockholms Psykiatri, Region Stockholm:

– Elias har missat förarbetet med att kolla om alla kan vara med, om det är viktigt för honom. Han har helt enkelt planerat dåligt. Jag tycker att han antingen får planera om eller lösa så att Klara kan ta sig hem. Det är ju inte hennes fel att Elias har gjort fel. Jag kan tänka själv ibland att jag har en jäkligt bra plan, men ibland måste jag tänka om. Det här blir en lärdom för Elias till nästa gång.

– Sedan tycker jag att Elias nästan är diskriminerande som verkar ha mer förståelse för medarbetare som har barn. Det finns ju tusen skäl till att inte kunna sova över. Klara kanske har en hund eller en guldfisk eller bara trivs bäst i sin egen säng. Det har inte arbetsgivaren med att göra.

Den viktiga teambuildingen då?

– Den går väl att göra dagtid eller på ett närmare ställe. Det måste gå att göra någonstans närmare än två timmar.