Jobbytet innebar kraftigt löneras
6 maj 2020
De jobbar med helt olika saker i helt olika kommuner. Men åtminstone en sak har Malin Dahlgren och Göran Hoffman gemensam: Högre lön skulle inte skada.
Malin Dahlgren är enhetschef inom socialpsykiatrin i Mölndal. Lönen ligger på 43 350 kronor i månaden.
– Jag kan väl inte säga att jag är nöjd, jag ligger på medianen i kranskommunerna bland enhetschefer inom vård och omsorg. Jag är högpresterande och hade gärna önskat några tusenlappar till, säger hon.
Malin Dahlgren är även chefsombud i Vision, så hon har hyfsad koll på lönerna, både internt och hos grannkommunerna. Hon nämner Göteborg där lönerna för motsvarande chefsgrupper ligger högre. Så när Mölndal har rekryterat chefer från storstaden har de kommit in på högre lön.
Malin Dahlgren
Yrke: Enhetschef Funktionsstöd socialpsykiatri.
Arbetsplats: Mölndals kommun.
Ålder: 48 år.
Fritidsintressen: Träna (innebandy, löpning), vara med min familj, ljudböcker (deckare).
– Såklart, ingen byter ju arbetsgivare för att gå ned i lön, säger Malin Dahlgren, som dock konstaterar att det har inneburit att hon själv har halkat efter, trots att hon fått bra lönepåslag under årens lopp.
Malin Dahlgren har också exempel på chefskolleger som har lämnat Mölndal för att jobba hos andra arbetsgivare.
– En tidigare kollega som bytte till en likvärdig tjänst i Kungsbacka höjde sin lön med 5 000 kronor, berättar hon.
LÄS MER: Har du rätt prislapp? Jämför din lön med andra sektorer
Gick ner i lön
Göran Hoffman gjorde tvärtom. Sedan han för elva år sedan bytte jobbet som IT-konsult på ett privat företag i Stockholm, där han tjänade ”superbra”, mot jobbet som IT-chef i offentlig sektor – först i Stockholmsnära Nykvarn, sedan i Hedemora, har han gått kraftigt ner i lön. Han tjänar nu 48 500 kronor i månaden.
– Med tanke på allt jag varit med och utvecklat i kommunen och vad kommunen får ut av mig tycker jag att jag är värd lite mer, säger Göran Hoffman, och räknar upp ett antal uppgifter som ligger på hans bord: strategiska utvecklingsfrågor, projektsamarbeten, vara teknisk länk till andra verksamheter och medarbetaransvar.
– Jag har, tillsammans med fantastiska kolleger, lyckats med mycket. Bland annat ligger Hedemora i topp i länet vad gäller e-tjänster. Men arbetsgivaren jämför min lön med andra medarbetares i kommunen, och då tjänar jag nog bra.
Göran Hoffman
Yrke: IT-chef.
Arbetsplats: Hedemora kommun.
Ålder: 58 år.
Fritidsintressen: Sport (golf, fotboll, bandy, innebandy, längdskidor, motion i allmänhet) och politik.
En jämförelse med IT-chefer på samma nivå i det privata näringslivet visar att medellönen ligger nästan 10 000 kronor högre än vad Göran Hoffman tjänar.
Beroende på hur löner jämförs, så upplevs kanske nöjdheten med den egna på olika sätt. En jämförelse mellan kommunala enhetschefer inom IT respektive socialt och kurativt arbete visar att det skiljer ungefär 5 000 kronor i medellön till IT-chefernas fördel.
Lönen betyder jättemycket. Det är en stämpel på att jag gör ett bra jobb.
Malin Dahlgren
Malin Dahlgren tycker att det är svårt att göra jämförelsen på lokal nivå.
– Vi gör helt olika saker. Så jag vet faktiskt inte hur löneskillnaderna ser ut här i Mölndal. Det jag vet är att vi chefer inom vård och omsorg har fler medarbetare än andra. Sett till det kan jag tycka att vi inte skulle ha lägre snittlön än de.
Innan corona-pandemin satte årets lönerevision på vänt, hade arbetsgivaren i Mölndal gått ut med att chefer inom vård och omsorg som jobbat länge i kommunen skulle få ett extra påslag utöver nya lönen på 0,8 procent.
– Jag vet inte var gränsen går för att ha jobbat länge, men jag tycker att det vore bättre om alla chefer i förvaltningen fick ett generellt påslag, säger Malin Dahlgren.
Lönen inte allt
Trots allt stannar både hon och Göran Hoffman kvar hos sina respektive arbetsgivare. För det finns annat de värdesätter.
– Lönen betyder jättemycket. Det är en stämpel på att jag gör ett bra jobb. Men att jag trivs med mina arbetsuppgifter, mina kolleger och min egen chef är viktigare, säger Malin Dahlgren.
Göran Hoffman resonerar på liknande sätt.
– Jag skulle aldrig ta ett jobb jag inte trivdes med även om det var bra betalt. Man ska ha kul, trivas och uppskattas för det man gör. Jag vill känna att jag kommer till nytta och vara till gagn för medborgarna. Här i kommunen har jag dessutom hög anställningstrygghet och väldigt bra arbetskamrater. Och jag har bara någon minut till jobbet. Det är faktiskt en otrolig förmån.