• ”Var inte rädd för att agera, du måste våga fatta beslut även om underlaget är osäkert”, säger Dan Eliasson, chef för MSB, som har hanterat många samhällskriser genom åren.

Kändischefen

Eliasson är van att hantera kriser

6 maj 2020

Håll blicken mot horisonten och gör inte andras jobb, säger MSB:s chef Dan Eliasson som är van att hantera samhällskriser.

Vilken var din första roll som ledare?

– I början av 30 års-åldern höll jag ihop en grupp jurister på UD som förberedde inför medlemskap i EU. Det var ett otydligt uppdrag, men jag kände en trygghet i sakfrågorna.

Du har fått både kritik och pris för ditt ledar­skap under åren. Vad har du samlat på dig för lärdomar?

– När du behöver vara bister, sträng och peka med hela handen så har du totalt misslyckats i ditt ledarskap. Att i stället skapa delaktighet, samsyn och lust kring ett mål gör att uppgiften löses utan att du utövar makt. En annan viktig erfarenhet är att inte vara rädd för att agera. Du måste våga fatta beslut även om underlaget är osäkert. Konsekvenserna är dramatiskt mycket större om du inte agerar än om du gör det, det gäller särskilt vid krishantering.

Hur är det att leda en myndighet vars uppdrag är att hålla ihop alla aktörers arbete under coronakrisen?

– Svårt och fantastiskt. MSB:s roll är sekundär. Många undrar vad vi egentligen gör, varför vi inte löser krisen. Men vårt uppdrag är att stötta andra genom att se helheten. Exempelvis har vi koll på prioriteringar gällande skyddsutrustning. Den ska inte bara gå till sjukvården utan även till polis, kriminalvård, räddningstjänst och så vidare.

– Det fantastiska är att vi gör skillnad. Den offentliga apparaten fungerar bättre med oss än utan.

Vilken ledaregenskap använder du mest nu?

– Jag har varit med om många kriser. Jag hade exempelvis en central roll i arbetet med skogsbränderna år 2018, var rikspolischef under terrorattentatet på Drottninggatan och statssekreterare när utrikesminister Anna Lindh mördades. Det viktigaste i en kris är att hålla blicken mot horisonten och inte göra andras jobb. Vi ledare har nämligen en tendens att bli för lösningsorienterade och operativa.

Dan Eliasson

Ålder: 58 år.

Bor: I lägenhet innanför tullarna i Stockholm.

Familj: Gift och två barn i tjugoårsåldern.

Fritid: Älskar att vara vid havet i skärgården.

Gör: Generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap sedan mars 2018.

Bakgrund: Utbildad jurist. Tidigare socialdemokratisk statssekreterare samt generaldirektör för Migrationsverket och Försäkringskassan. Senast rikspolischef.