Okej att blunda för lönekriterier?
3 februari 2020
Jamal har inte presterat bra – enligt lönekriterierna. Men han har en annan mycket värdefull egenskap. Ska hans chef blunda för lönekriterierna?
När en av Magdas duktiga medarbetare på IT-enheten slutade för ett par år sedan blev det ännu mer att göra för dem som var kvar. Det var tufft, och stämningen, som kanske egentligen aldrig hade varit tipp-topp, nådde botten. Medarbetarna hade inte kul på jobbet, och det hade inte Magda heller.
Efterlysningen av en ny medarbetare gick trögt. Jobbannonsen fick få och okvalificerade sökande.
Men till slut anställde Magda Jamal. Han hade förvisso inte alla kunskaper som faktiskt krävdes, men han var ung och verkade nyfiken, och hade därför säkert stor utvecklingspotential, tänkte Magda. Dessutom gav han ett charmigt och positivt intryck.
Nu har Jamal jobbat i nästan ett år. Och det har visat sig att Magda hade rätt på en punkt. Jamal är verkligen en stämningshöjare. Skratten har äntligen kommit till IT-enheten, och Jamal har bidragit stort till ökad arbetsglädje hos kollegerna. Det i sin tur har gjort att effektiviteten ökat och stressen minskat i arbetslaget. Men någon IT-stjärna är Jamal absolut inte. Han behöver hjälp med i princip allt.
Nu är det dags för årets lönerevision. Det känns ganska lätt för Magda att föreslå bra löneökningar för medarbetarna, eftersom de har presterat under året. Utom en. Jamal.
Han gör visserligen stor nytta när det gäller stämningen på arbetsplatsen, men något sådant finns inte med i lönekriterierna. Om Magda ska följa dem så blir det inte mycket i lönepåslag till Jamal.
Samtidigt vill hon visa att hon uppskattar honom som medarbetare, och är rädd att han drar vidare om han inte får högre lön.
Ska Magda blunda för lönekriterierna när det gäller Jamal?
Tre svarar:
Gunvor Didriksson, klinikchef, Folktandvården Finspång:
– Lönekriterierna finns för att de anställda ska veta vad som lönesätts. Dem kan Magda inte bortse från. Och arbetsuppgifter och -insatser ska värdesättas först och främst.
Men Jamal får ju sina kolleger att prestera.
– Det är jättebra, men då borde han vara anställd som coach och lönesättas efter det. Nu är han anställd med arbetsuppgifter som han inte utför. Att ge Jamal ett högt påslag för att han är trevlig skulle dessutom skapa otydlighet för Magdas övriga medarbetare. Och i förlängningen kanske Jamal inte alls höjer stämningen om han bara lattjar runt och inte bidrar i arbetet.
Just nu är Jamal viktig. Hur ska Magda göra för att behålla honom?
– Berätta i god tid och kontinuerligt under året för honom hur han kan påverka sin lön. Som chef har Magda ett ansvar att korrigera medarbetare som inte fungerar. Det är att hjälpa personen på rätt spår.
Christian Rådén, räddningschef, Bengtsfors kommun:
– Min första tanke var att Magda får skriva om lönekriterierna, men det kanske hon inte kan göra? Men om det inte finns något om den psykosociala arbetsmiljön i lönekriterierna så är inte läxan gjord.
Hur hjälper det Magda?
– Arbetsmiljön kan aldrig förbises. Jamal är ett tillgång på arbetsplatsen bara genom sitt sätt att vara och har bidragit till ökad effektivitet på it-enheten. Jag tycker inte att Magda förbiser kriterierna om hon motiverar en bra löneökning till honom på det sättet. Inte fasen ska hon sänka honom.
Men Jamal avlastar inte sina kolleger som det var tänkt.
– Jag tycker att Magda kan vara uppriktig mot honom och säga att han inte har levererat kunskapsmässigt, och samtidigt ta fram en utvecklingsplan för honom. Man måste kunna värdesätta mjuka värden, och Jamal är ett guldkorn. Hans kompetensutveckling går alltid att köpa.
Sara Elfstrand, enhetschef, Norra Stockholms Psykiatri, Region Stockholm:
– Märkligt att Magda inte själv kan påverka lönekriterierna. Det låter snett om det är högst upp i organisationen som lönekriterier sätts så specifikt och som chefer på lägre nivå är ålagda att följa. Det visar på en otydlig och inkompetent arbetsgivare som inte vet vad som motiverar och bidrar till att medarbetare gör ett bra jobb.
Men vad ska Magda göra nu då?
– Hon borde ta en diskussion med ledningen om vad som ska värdesättas i lönekriterierna, och att påverkan på kolleger och arbetsmiljö ska finnas med. Om ledningen är stenhård med sin linje så ska det vara väl känt för både chefer och medarbetarna att det bara är den egna produktionen som räknas. Och då ska Jamal inte ha ett bra lönepåslag. Ger hon honom det ändå är det med risk att hon själv får dålig löneökning.