• Amra Salihovic.

Karriär

Amra Salihovic prisas för nya arbetssättet

3 februari 2020

Hallå där, Amra Salihovic, avdelningschef Arbete och utbildning, Gislaveds kommun, som av Framtidsverket tilldelats utmärkelsen Årets karriär.

Grattis! Hur känns det?

– Tack så mycket! Känslan där och då, när jag tog emot priset, var överväldigande. Nu har det hela landat och det är en energiboost, ett kvitto på att det jag gör är bra.

Vad är karriär för dig?

– Att göra karriär handlar inte om att nå toppen och bli chef, utan alla kan göra karriär på sina egna villkor. Jag började som flyktingsekreterare i kommunen för elva år sedan och drevs av att göra skillnad för individen. Det drivs jag fortfarande av, och ju mer mandat jag har desto fler kan jag göra nytta för.

Varför fick du priset?

– Jag var fram till i höstas avdelningschef för hållbar utveckling i kommunen, med uppdrag att rigga ett helt nytt arbetssätt, som blev embryot till det arbete vi i dag bedriver med ekologisk, ekonomiskt och social hållbarhet.

Vad var det för arbetssätt?

– När jag började fanns det mängder av strategier och handlingsplaner. Jag ifrågasatte deras effekt och såg till att förenkla strategierna i vissa frågor och framför allt att lägga över mer tillit till professionerna ute i verksamheterna. Jag tror jättemycket på tillitsbaserad styrning och att engagera och involvera medarbetarna.

Har du nått ditt karriärmål?

– Jag är på en bra plats där jag kan fatta viktiga beslut. Men jag har inte fyllt 35 än, så förhoppningsvis kan jag vara med och driva ännu större förändringar. Mitt mål har inte varit att bli chef, men när möjligheter har kommit har jag tagit dem. Det är viktigt att våga tro på sig själv. Det budskapet vill jag skicka med – till unga kvinnor särskilt.