Coronaviruset

Coronaviruset: Tips och råd för dig som chef

12 mars 2020

Risknivån för smittspridning av coronaviruset är mycket hög, enligt Folkhälsomyndigheten. Så här agerar du som chef för att minska riskerna.

Folkhälsomyndigheten meddelade härom dagen att man ser tecken på samhällsspridning i Region Stockholm och Västra Götalandsregionen.

Dessutom uppmanas alla med förkylningssymptom, även lindriga, att begränsa sociala kontakter både privat och på arbetsplatser.

Besöksförbud på äldreboenden

Göteborgs stad införde under torsdagseftermiddagen besöksförbud på sina äldreboenden för att minska smittspridningen av coronaviruset.

I morse löd direktivet från staden att undvika stora samlingar. Det fick enhetscheferna på Frikullagatans äldreboende att ställa in dagens anhörigträff.Alt-textEwa Buxfeldt. Foto: Privat.

– Cirka 45 anhöriga skulle ha kommit till vårfesten i dag, som vi kallar det, och äta god mat, lyssna på musik och ha mysigt tillsammans med 18 hyresgäster, våra medarbetare och mig och min chefskollega. Men det har vi nu ställt in, säger Ewa Buxfeldt, enhetschef på äldreboendet.

Både anhöriga och boende har tagit emot beskedet med förståelse, enligt Ewa Buxfeldt.

– Hyresgästerna kommer att få god mat och musik ändå i dag.

Ewa Buxfeldt och hennes kolleger har tidigare satt upp lappar med uppmaning till anhöriga att inte besöka äldreboendet i onödan och särskilt inte om man har förkylningssymtom. Men från och med nu är det alltså besöksförbud som gäller.

Även på äldreboendena inom två av Sveriges största privata omsorgsföretag, Attendo och Vardaga, har man infört besöksförbud.

Frågor och svar

Kan jag tvinga en medarbetare att stanna hemma?

Ja, så länge arbetsgivaren också betalar lön för medarbetaren som tvingas stanna hemma, kan du bestämma att medarbetaren – om hen exempelvis varit på resa i smittade zoner – stannar hemma. Du kan kräva att medarbetaren utför arbete hemifrån eller arbetsfrias under perioden.

Beroende på vilket kollektivavtal som tillämpas kan du behöva förhandla med facket innan beslut fattas om avstängning.

Kan jag tvinga en medarbetare att komma till jobbet?

Ja, arbetsgivaren leder och fördelar arbetet och kan tvinga medarbetaren att komma till jobbet om hen inte är sjuk. Däremot bör arbetsgivaren följa rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkare.

En medarbetare är orolig för att bli smittad, får hen stanna hemma?

Nej, man kan inte stanna hemma på grund av rädsla för att bli smittad. Däremot kan du och medarbetaren komma överens om att hen får arbeta hemifrån.

Om jag smittas och inte kan jobba, vem betalar min lön?

Då har du rätt till sjuklön eller sjukpenning som vanligt. Om man på grund av Corona-smitta inte kan gå till jobbet, men är frisk nog för att arbeta, kan man få smittbärarpenning från Försäkringskassan.

En medarbetare har varit på resa i en smittad zon och nu vill inte en annan medarbetare att hen ska vara på jobbet. Vad kan jag göra?

Det är arbetsgivaren som beslutar om arbetsskyldighet. Prata med medarbetaren som är orolig. Kanske kan hen jobba hemifrån? Alternativt kan du tvinga personen som varit ute och rest att vara hemma med lön eller jobba hemifrån.

Källa: Vision Direkt

Text: Stina Loman

Har fler frågor? Hör av dig till Chef Direkt som har rådgivning varje vardag klockan 9.00-17.00. Kontaktuppgifter till Vision Direkt hittar du här.