• Att inte ha möjlighet att ta ut sin semester är mycket oroande, svarar Agnes Rolka.

Lön och villkor

Får jag inte spara semesterdagar?

11 november 2019

Jag jobbar som enhetschef inom äldreomsorgen. Jag hinner aldrig ta ut hela min semester, så antalet sparade dagar har vuxit. I år får jag inte spara fler dagar. Har ska jag hantera min semester?

Du ska kunna ta ut dina semesterdagar och din arbetsgivare är faktiskt skyldig att lägga ut alla semesterdagar varje år. Att du inte har möjlighet till att ta ut semester är mycket oroande och tyder på ohållbar arbetsmiljö.

I många kollektivavtal har Vision förhandlat fram fler semesterdagar än lagens 25, just för att man skulle kunna få möjlighet till ordentligt avkoppling och vila.

Jag rekommenderar att du börjar planera och ansöker om semester i god tid, vilket ger dig och din chef bättre förutsättningar att planera för verksamheten under din ledighet.

Jag tycker också att du ska se över din arbetsmiljö och ha en dialog om den med din chef. Vänd dig till ett chefsombud på din arbetsplats för stöttning eller hör av sig till oss på Chef Direkt så resonerar vi kring din situation.

Chef Direkt ger svar på just dina frågor om anställnings­villkor, lön, arbets­miljö, rättigheter och fackliga medlemsförmåner. Kontaktuppgifter hittar du här.