Kultur

4 nya böcker för ledare

11 november 2019

Re:start, The mind of the leader, I chefens revir och Heltid som norm. Här är fyra nya böcker från ledarskapshyllan att mysa med i höstmörkret.

Re:start - Hélène Barnekow och Nina Pettersson (Liber)

Här delar Hélène Barnekow, vd för Microsoft Sverige, med sig av sina erfarenheter från att driva förändring i stora organisationer. Centrala begrepp i hennes ledarkapsfilosofi är ”kundbesatthet” och ”medarbetarbesatthet”. Denna besatthet är en förutsättning för att kunna göra en nystart och nå framgång, menar Barnekow. En viktig framgångsfaktor som hon lyfter fram är att som ledare visa tillit till medarbetarnas sunda förnuft.

The mind of the leader - Rasmus Hougaard, Marie Boregrim & Martin Ström (Sanoma utbildning)

”Dagens ledarskap handlar om att glömma allt man vet om management och lära sig att vara människa på nytt”. Citatet kommer från vd:n för Audi Volkswagen och författarna thar tagit fasta på det när det presenterar en modell för att uppnå det nya mänskliga ledarskapet. Modellen handlar om att utveckla tre mentala förmågor för att bli en bra ledare: mindfulness, osjälviskhet och medkänsla Här varvas intervjuer med övningar.

I Chefens revir - Sanne Forslund (Vulkan)

Redan första raderna sätter tonen för den här romanen om ledarskap. Barbro Myrén-Jansson, vaknar ilsket upp ur sin erotiska dröm till ljudet av sin pensionerade makes snarkningar. Hon är VD och en ganska otrevlig figur. De flesta i hennes omgivning är hunsade av Barbro, från maken till företagets styrelseordförande. Sanne Forslund har inspirerats av MeToo och egna upplevelser. Intressant att hon vänt på kuttingen och ikläder en kvinna stereotypt manliga chefsegenskaper.

Heltid som norm – ett kamikazeuppdrag? - Karin Skarin (Komlitt)

Hur kan det år 2019 vara självklart att arbeta heltid inom mansdominerade områden, men inte inom kvinnodominerade? Den frågan ställer sig Karin Skarin som under 2013–2016 hade som uppdrag att införa rätten till heltid i en västsvensk kommun. Ett inte helt lätt uppdrag på grund av den bemanningskultur som finns i kommunal verksamhet. Målet med boken är att underlätta processen genom verktyg i form av argument, tips och kunskap.