Tid krävs för att få äldre att stanna
6 september 2019
Äldre måste jobba längre för att välfärden ska klaras. Men chefer och HR-personal får inte förutsättningar att jobba strategiskt med det, visar ny forskning. I Helsingborg finns dock ett lyckat koncept.
Det krävs individuella lösningar för att få äldre att vilja och kunna stanna i jobb längre. Det hävdar Agneta Lindegård Andersson, vid Institutet för stressmedicin i Göteborg, som tillsammans med forskare vid Arbets- och miljömedicin i Lund, ligger bakom forskningsstudien.
– För en del kan det krävas ändringar i schemat, för andra att slippa vissa arbetsuppgifter, säger Agneta Lindegård Andersson, och menar att chefer och HR-personal därför i ett tidigt skede måste planera för hur de kan ta tillvara äldres kompetens och erfarenhet.
– Men de får inte det utrymmet av arbetsgivarenvisar vår studie.
I Helsingborgs stad har man dock beslutat att chefer ska utbildas i hur de kan behålla kompetens i organisationen. Och redan för ett antal år sedan införde staden den så kallade 80/90/100-modellen i samtliga förvaltningar, med syfte att behålla äldre personal med nyckelkompetens. Modellen innebär att chefer kan bevilja medarbetare över 60 år att gå ner till 80 procent i arbetstid, få 90 procent av lönen och full tjänstepension.
Olga Björk Andreasson är enhetschef för 55 medarbetare på ett vårdboende, och har beviljat modellen till tre.
– Jag har löst det med nya scheman. Det finns andra medarbetare som vill gå upp i tid eller personal från andra avdelningar som kan jobba här, säger hon.
I augusti i år jobbade totalt 93 medarbetare i Helsingborg enligt 80/90/100. Men än är det för tidigt att säga om äldre faktiskt stannar längre än de annars skulle ha gjort, enligt stadens HR-konsult, Kristina Trulsson Samuelsson.
– Jag väntar med spänning på förhandsresultat från en forskningsstudie som kommer i höst. Men vi har redan sett att korttidsfrånvaron har minskat, vilket vi tror beror på den längre återhämtning som konceptet innebär, säger hon.
Relaterade artiklar
Motverkar desinformation om socialtjänsten
Desinformation är inget nytt för Mikael Kurdali Jonsson, enhetschef för socialkontor Lövgärdet. Men den var orsaken till att socialkontoret slog upp dörrarna mitt i utsattheten för fem år sedan. Uppdraget? Att ändra invånarnas bild av socialtjänsten.