• SVT:s vd Hanna Stjärne längtar till premiären av nästa säsong av Vår tid är nu.

Kändischefen

Lyssnar på tv-tittarna

6 september 2019

Att förändra och förbättra saker är Hanna Stjärnes drivkraft. Men för att kunna ta de svåra och stora besluten sover SVT:s vd alltid först på saken.

Vilket var ditt första chefsjobb?

– Jag var ung, 22 år, och hade jobbat väldigt kort tid som reporter på lokalradion när jag blev tillfrågad att hoppa in som nyhetschef där. Någon behövdes, och jag tror att arbetsgivaren såg min potential, att jag hade energi och var nyfiken. Det viktigaste i jobbet var att få arbetsgruppen att få fram de största nyheterna under dagen. Och jag hade en vilja att ta in vad som hände och var fokuserad på att lösa uppgiften.

Hade du som mål att bli chef?

– Nej, jag var förälskad i reporterjobbet, det var fantastiskt roligt. Men jag såg saker som skulle kunna bli bättre. Den drivkraften har jag alltid haft. Och när jag fick frågan om att bli chef så såg jag möjligheten att förändra. Och när jag väl var där upptäckte jag hur roligt det också är att jobba med att utveckla medarbetarna.

Är det skillnad på dig som chef då och nu?

– Det är helt skilda förutsättningar. Då jobbade jag mer med snabba och självklara lösningar för dagen. Nu jobbar jag med långa tidshorisonter, och de beslut jag ska fatta står och väger mellan bra och dåligt, och är svåra för andra att ta. Om jag skulle ge ett råd till Hanna, 22, skulle jag säga: var cool, tänk långsiktigt och jobba tätt med medarbetarna.

Vad gillar du med ditt jobb?

– Såklart att ta ut de långsiktiga inriktningarna och att jobba med skarpa, smarta människor och se dem växa. Och att ha stora öron för vår publik och lyssna på tittarnas reaktioner.

Vad är ditt bästa ledarskapstips?

– Jag brukar för egen del tänka, både bildligt och bokstavligt: sov på saken! Så mitt tips är ta ett djupt andetag och tänka efter innan du tar beslut, hur akuta de än är. Men det allra viktigaste är att ta ansvar för din egen energi, se till att du själv mår bra och har ett gott humör.

Hanna Stjärne

Ålder: 50 år.

Bor: Stockholm.

Intressen: Paddlar havskajak. Och tittar ofantlig mycket på tv.

Karriär:
I dag: Vd på Sveriges Television sedan september 2014.
Bakgrund: 1997–2000 Utrikeskorrespondent i ­Norge för Sveriges radio. Utsågs 2010 till Årets bästa kvinnliga mediechef för chefsjobb på Sveriges radio. 2011–2014 vd och chefredaktör på UNT-koncernen.