Kändischefen

”Nöjd med PR och papperskorgar”

29 januari 2019

Anställda blommar när de får eget ansvar. Jonas Wahlström delegerar gärna och lägger sin egen tid på att vara Skansenakvariets ansikte utåt.

40 år som chef, hur många har du anställt genom åren?

– Personalen är mitt stora problem, de slutar ju aldrig (skratt). Många av djurvårdarna har varit här i decennier. Fast när det gäller kassapersonal som jobbar i entrén har jag förstås rekryterat många. Det kan röra sig om ett hundratal.

Inte så svårt att få sökande?

– Absolut inte. Senast vi behövde anställa personal till kassan fick vi så många svar att vi tvingades släcka ned annonsen efter en timme. De flesta djurvårdare som anställs har gått djurvårdarprogrammet och börjat här som extrajobbande elever.

Hur är din ledarstil?

– Det som får anställda att blomma ut är att de tar egna initiativ. Så som chef låter jag folk ta eget ansvar. Det kan handla om att skapa nya miljöer i Skansenakvariet, att bli specialist på akvarie- och terrariedjur, småapor eller något annat. Själv nöjer jag mig med att tömma papperskorgarna ibland och att sköta PR-verksamheten. Det behövs ett känt ansikte utåt. I Sverige är det inte så vanligt, men i USA förekommer det faktiskt att man anställer skådespelare att representera djurparkerna.

Vad är svårast i rollen som chef?

– I den här branschen är det myndighetskontakterna. Det är massor av inspektioner och besiktningar. Och regler kring transporter. Jag förstår att det behövs när man fraktar hundratals slaktsvin genom landet i en långtradare, men inte att samma regler ska gälla när jag kör till Arlanda med en silkesapa i en liten bur. Allt ska godkännas.

Du har fyllt 66 år. Hur länge till ska du jobba?

– Det var meningen att min dotter skulle ta över, men nu har det skjutits upp när hon själv fick en dotter. Jag ser också med viss oro på framtiden när Baltic Sea center öppnar. Bredvid Skansenakvariet med 120 kronor i inträde kommer det finnas ytterligare en stor akvarieanläggning, gratis för besökarna. Vilken tror du de väljer? Tyvärr kanske detta år blir vårt sista.   

Jonas Wahlström

Ålder: 66 år.
Bor: Växlar mellan lägenhet på Södermalm i Stockholm och gård på Södertörn.
Familj: Fru och två vuxna barn.

Karriär:

I dag: Ägare och chef över Skansenakvariet.
Bakgrund: Djurintresserad pojke fick årskort till Skansen av sin mormor. Hjälpreda, så småningom djurvårdare. Fick 1977 en idé om att göra något av det stängda aphuset: grundade Skansenakvariet 1978.