Okej att känna sig utanför som chef?
29 januari 2019
Innan Elin blev chef var hon en i gänget bland kollegorna. Nu känner hon sig utanför. Ska hon ge upp sin chefskarriär?
Elin hade jobbat som handläggare i kommunen i fyra år, när hon uppmanades att gå arbetsgivarens talangprogram för framtida chefer. Hon har alltid varit intresserad av kommunikations- och ledarskapsfrågor, och sökte därför gladeligen till den tre veckor långa utbildningen.
Hon antogs och genomförde snart programmet. Strax därpå fick hennes chef ett nytt jobb, och frågan kom till Elin: ville hon ta jobbet som enhetschef?
Elin behövde inte tänka länge. Det här var en karriärmöjlighet. Dessutom var det ett mycket bra gäng hon skulle leda. Det var sammansvetsat, de umgicks till och med på fritiden ibland och körde aldrig fast i konflikter. Det visste hon, de var ju hennes kollegor sedan flera år tillbaka. Vilket perfekt första jobb för en oerfaren chef, tänkte hon, och tackade ja.
Elin har visat sig vara som klippt och skuren för rollen som chef. Verksamheten har blivit mer effektiv och hennes arbetsmiljöarbete har fått gott betyg i medarbetarundersökningarna.
Ändå är det något i Elin som skaver. Medarbetarna, hennes tidigare kollegor, frågar inte längre om hon ska med och äta lunch. Ofta har de redan gått iväg när hon är redo att gå. Ibland har hon hunnit hänga med ändå, men det är inte så att de väntar på henne. Och det var längesen de gjorde något tillsammans på fritiden.
Elin tycker egentligen inte att det är konstigt att medarbetarna behöver tid utan sin chef. Men för henne är den sociala biten en viktig del för att hon ska må bra, och sedan hon tillträdde som chef känner hon sig väldigt ensam.
Är chefsjobbet inget för Elin trots allt? Eller ska hon försöka lära sig att tåla känslan av utanförskap?
3 tycker:
Vad ska hon göra?
Martin Walhjalt enhetschef Brunnsgårdens äldreboende, Alingsås kommun
”Det är tecken på att de ser henne som sin chef.”
– Elin har inte valt fel som hoppat på chefsjobbet. Allt går ju bra, hon har lyckats med verksamhetsfrågorna och fått bekräftelse på sitt goda arbetsmiljöarbete. Och – att de före detta kollegorna frigör sig ser jag också snarare som ett gott betyg. Det är tecken på att de ser henne som sin chef. Jag tror att det gynnar dynamiken i gruppen att medarbetarna väljer att göra saker utan chefen på sina raster.
Men Elin känner sig ju ensam.
– Jag utgår från att hon har chefskollegor. Hon borde ta kontakt och etablera en social samvaro med dem. Det är dessutom en chans för henne att stärka sig i rollen som chef. Jag tycker också att Elin kan prata med sin egen chef, som har godkänt att hon nu är chef över sina tidigare kollegor, för att bolla hur hon kan förhålla sig till det.
Rigmor borg församlingsherde i Kullavik församling, Svenska kyrkan
”Elins chef bör skapa en gemenskap för dem.”
– Jag tror inte att det här problemet är ovanligt. Trots det förbereder ledarskapsutbildningar sällan på det, vilket de borde. Att bli chef är som att komma till ett ställe där man inte varit förut. Det är inte säkert att alla är beredda att offra saker för en annan position.
Ska Elin släppa chefsrollen?
– Nej. Om Elins egen chef är mån om sina chefsmedarbetare bör hen skapa en gemenskap för dem. Det ger en chans för Elin att dryfta frågor på sin nivå i ett sammanhang där hon kan få känna sig avslappnad och bejakad i sin roll. Meningen är inte att en chef ska behöva leva i ensamhet.
Ska Elin då släppa taget om sina medarbetare som kompisar?
– Nej, men hon måste ha en ökad medvetenhet om när det passar att vara tillsammans med dem. Det krävs fingertoppskänsla, men det är inte lätt alla gånger.
Rashid Mohamed enhetschef socialtjänsten, Stockholms stad
”Elin borde ställa krav på att få en mentor.”
– Det är bra att Elin tar känslan av ensamhet på allvar. Om man inte har någon att bolla med kan man lätt bli utbränd. Hon borde ställa krav hos sin chef på att få en mentor som ett stöd i sitt ledarskap. Hon kanske också kan få hjälp att ingå i ett chefsnätverk där man utbyter erfarenheter. Det är jättetufft att bli chef över sina tidigare kollegor. Jag har själv varit i den situationen och hade inte klarat det utan handledning.
Men de gamla kollegorna då?
– Elin kan vara kompis med dem utanför arbetet, men när chefsrocken är på är hon deras arbetsgivare, och hon måste kunna skilja på de olika rollerna. Det är något som en mentor skulle kunna hjälpa henne med. Om Elin inte får den hjälpen eller inte kan lösa det på egen hand, så kanske hon faktiskt ska gå tillbaks till att vara handläggare.