Kultur

Recension: Ledarskap med bondförnuft

28 juni 2019

Streetsmart storstadsbo eller lantis med ­bondförnuft. Hur stor betydelse har din bakgrund för ditt ledarskap? Ganska stor, anser författarna Bengt Falemo och Elisabet Falemo som skrivit Ledarskap med bondförnuft (Ekerlids Förlag).

Det bästa med boken:

Intressant och lättläst. Tio framgångsrika ledare inom näringsliv och samhälle som har det gemensamt att de växt upp på bondgård intervjuas. Alla har svarat på samma frågor som bland annat handlar om hur deras uppväxt påverkat deras värderingar, hur de fick sitt första chefsjobb och hur de ser på ledarskap och ledarskapsutbildningar.

Intressantaste lärdomen:

Gemensamt för alla intervjuade är att de tidigt fått ta eget ansvar. Alla sysslor på en gård måste utföras och hela familjen måste hjälpa till. Det är visst väldigt bra för självkänslan att växa upp på en bondgård. Ingen av dem har tvivlat på sin egen förmåga när de hoppat på sitt första chefsjobb. Och alla tycks ha börjat köra traktor innan de ens kunde gå.

Bästa citatet:

Fasta rutiner när det gäller arbetstid, arbetsmoral och återhämtning är viktigt för att orka driva en gård. Erfarenheter som flera av de intervjuade tagit med sig till sitt yrkesliv: ”Kaffedags är också viktigt. Jag är jättenoga med att inte prata jobb över lunchen och då är det jätteviktigt hur man beter sig som chef.” (Åsa-Britt Karlsson, generaldirektör vid SGI)

Mest överraskande:

Deras pragmatiska inställning till miljöfrågor. Kretslopp och långsiktig hållbarhet är viktigt. Men de har svårt att känna sympati för miljörörelsens kritik av jord- och skogsbruk. Ett kalhygge är inte så mycket att hetsa upp sig över. Och att korna skulle vara miljöbovar har de svårt att se. De har funnits länge på vår planet och därför kan det inte vara fel med mjölk och kött.