• Att kunna coacha människor är den viktigaste ledarskapsförmågan, tycker Peter ­Gerhardsson.

Kändischefen

Förbundskaptenen om sitt ledarskap

28 juni 2019

Att få vara den man är och få göra det man vill är en förutsättning för att må bra, enligt Peter Gerhardsson. Med den filosofin hoppas förbundskaptenen för Sveriges damlandslag i fotboll ta medalj i sommarens VM.

Vilken var din första roll som ledare?

– Det var som idrottslärare på fotbollsgymnasiet i Uppsala på 1990-talet. Det var det första fotbollsgymnasiet där killar och tjejer gick i samma klass. Det var en lärorik tid som jag har stor nytta av i nuvarande jobb. Man hamnar ofta i diskussioner om vad som är typiskt manligt och kvinnligt, men det ger ofta en förenklad bild, och förenklingar är sällan särskilt bra. Jag pratar hellre människor, och alla individer är olika.

Vad är den viktigaste förmåga en ledare bör ha, tycker du?

– Att kunna coacha människor. För det krävs relationer där man känner förtroende för varandra, så det är bra att lägga tid på individuella samtal.

Hur är du som ledare?

– Jag brukar säga att jag är egoist men inte utan empati. Jag menar att det är viktigt för mig att hitta mina egna saker att göra som jag mår bra av. Först då kan jag ge tillbaka till dem jag leder. Det är så jag försöker leva både i mitt ledarskap och i privatlivet. De hänger ju ihop.

Något i din ledarstil som du vill förändra?

– Jag kämpar med att blir lite mer strukturerad. Men jag omger mig med människor som kompletterar mig. Och så är jag ibland sen i att fatta beslut, men det beror på att jag inte vill bli låst i mina tankar för tidigt.

Hur ska du leda landslaget till medalj i ­sommarens VM?

– Genom en kombination av struktur och kreativitet. Struktur ger spelarna en trygghet på planen, men för de exakta händelseförloppen krävs kreativitet. Därför behövs en blandning av spelare som kan coacha varandra på planen. Det är också viktigt med ledig tid för spelarna att göra det de själva vill. För när du mår bra som människa mår du bra som spelare, och då spelar du bra.

Fakta

Ålder: 59 år.
Bor: Uppsala.
Familj: Fru och tre barn (varav två från ett tidigare förhållande).

Karriär:

I dag: Förbundskapten för Sveriges damfotbollslandslag
Bakgrund: Allsvensk fotbollsspelare i Hammarby (49 mål), ledare för bland annat U17-herrlands­laget, Helsingborgs IF och BK Häcken.