• Ge beröm ­inför andra, ge kritik i enskild­het. Det är en metod som talmannen Andreas Norlén försöker efterleva.

Kändischefen

Är lugn när det blåser

9 november 2018

Talmannen Andreas Norlén blev ett känt ansikte i samband med den komplicerade regeringsbildningen. Att han inte låter sig stressas så lätt är en egenskap som kommit väl till pass.

Posten som talman är formellt den högsta position någon kan väljas till i Sverige. Hur känns det att ha sådan makt?

– Jag har inte reflekterat över rangrullorna. För mig har det handlat om att sätta mig in i rollen och konkret och handfast utöva de uppgifter som åligger talmannen. Det blev ju snabbt viktiga saker att ta tag i, i och med regeringsbildningen.

Vilket var ditt första chefsjobb?

– Mitt allra första uppdrag i någon form var som vice ordförande för Muf i Ödeshög på 1980-talet. Jag kommer inte ihåg hur jag var som ledare på den tiden. Men jag hoppas att min ledarstil har förändrats med tanke på att det var så länge sedan.

Jag läste att du är en bråkstake till politiker som alltid vill få rätt. Är du sådan som ledare?

– Det är en lite skruvad bild, men sant i den meningen att jag som politiskt verksam tar debatter och driver frågor intensivt och aktivt. Det ligger i uppdraget. Att leda en organisation med människor är något helt annat. I den rollen tror jag att jag är lyssnande och redo att ompröva saker om goda skäl finns.

Beskriv din ledarstil lite mer!

– Som talman är min ambition att upprätthålla ett lugnt och sakligt angreppssätt, och inte låta mig ryckas med i den upphetsning som finns i den omfattande debatten om regeringsbildningen. Jag är lugn till min natur och låter mig inte stressas så lätt. Jag har också ett övergripande ansvar för arbetet i riksdagsförvaltningen, och det innebär ett annat ledarskap. Då vill jag vara närvarande och visa engagemang utan att blanda mig i den operativa verksamheten.

Har du något ledarskapstips?

– Om du står inför komplexa problem är det bra att ge dig tid för eftertanke. Låt dig inte stressas av omgivningen. Be andra vänta och säg att du behöver tid att analysera och fundera, om det så bara finns en timme. Det måste de acceptera.

Andreas Norlén

Ålder: 45 år.

Bor: I Norrköping.

Familj: Fru, ett barn och en katt.

Karriär: I dag: Riksdagens talman.

Bakgrund: Juris doktor, verksam i familjeföretaget som ger ut tidningar, politiska uppdrag för Moderaterna i Motala kommun och Landstinget Östergötland samt riksdagen.