• ”Det är jättekul att kommunen gör den här satsningen”, säger enhetschefen Emma Ingvarsson.

Lön och villkor

Minst 35 000 kronor till enhetscheferna

5 september 2017

Inga enhetschefer inom vård och omsorg ska ha lägre lön än 35 000 kronor i månaden. Det har Visions lokalavdelning och arbetsgivaren i Nybro kommun kommit överens om.

– Det är bra. Vi har klagat länge på att nya chefer som börjar här får högre löner än de som har jobbat i många år. Det har inte varit populärt kan jag säga, säger Visions avdelningsordförande Helena Mertner. 

Det var i årets löneöversyn som parterna kom överens om att inga chefer inom omsorgen för äldre och personer med funktionsnedsättning ska ha en månadslön som är lägre än 35 000 kronor. Bland Visions medlemmar innebar det att sex av tolv enhetschefer fick särskilda löneökningar på mellan 1 450 och 4 850 kronor i månaden. Personalchefen Mats Dalberg pekar på flera orsaker till att kommunen ville ha en lägsta lön.

– När vi gjort vår löneanalys har vi kommit fram till att vi behöver satsa på enhetscheferna främst inom vård och omsorg, säger han.

Enligt Mats Dalberg är gränsen på 35 000 kronor också ett sätt att möta konkurrensen om cheferna från andra kommuner. Men han poängterar att överenskommelsen enbart gäller årets löneöversyn. Han kan inte lova att alla chefer i kommunen framöver kommer att få löner över 35 000 kronor.

Kan det innebära att enhetschefer som anställs inom omsorgen nästa år får en lön under den nivån?

– Det är väl knappast troligt men det är alltid svårt att ge löften inför framtiden. Det kan ju dyka upp nya chefstjänster där man inte har lika stort ansvar eller lika många underställda, säger han.

En av cheferna som fått ta del av lönesatsningen är Emma Ingvarsson som är enhetschef på Madesjögläntans äldreboende.

– Jag är nöjd och tycker det är jättekul att kommunen gör den här satsningen på oss.

Tycker du att enhetschefernas löner har varit för låga i Nybro tidigare?

– Det är viktigt med en bra ingångslön men framförallt med en bra löneutveckling så att det inte blir för stor personal­omsättning. De erfarna cheferna måste hänga med de nyanställda chefernas löner, säger Emma Ingvarsson.