Kändischefen

Går i gång på att lösa problem

6 september 2017

Mikael Ribbenvik gillar knepiga situationer. Därför har han, enligt honom själv, hamnat rätt som generaldirektör på Migrationsverket.

Vilket var ditt första chefsjobb?

– Det var på en av Migrationsverkets förvars­enheter. Jag jobbade där i två år, men det kändes längre för det hände så mycket. Bland annat var det ett gisslandrama och en brand på enheten. Åren där var som en intensivkurs i ledarskap som gav mycket erfarenhet.

Vad lärde du dig som du har nytta av i dag?

– Att en chef inte behöver vara Stålmannen och klara allting själv. Ett problem ska heller inte lösas av en chef, utan där det finns. Men jag delegerar inte allt, utan det finns tillfällen när jag vet att själv hämta bollen på mittfältet. Annars finns risk att jag tappar kontakten med verksamheten.

Vad har du för ledarstil?

– Jag är kravställande, det ska jag inte sticka under stol med. Men jag är också relationsskapande och tar mig tid för medarbetarna när behov uppstår. Och så använder jag mycket humor. Kanske lite för mycket. Någon sa att jag har tvångssyndrom när det gäller att skämta.

Vad driver dig?

– Att lyckas med det jobb jag gör här och nu och att göra skillnad. Dessutom trivs jag att arbeta med svåra uppgifter. Jag vet inte varför, men det är en reflektion jag har gjort. Och frågorna på Migrationsverket är svåra.

 Vad är det bästa med att vara chef?

– Det är tabubelagt att säga makt. Men en chefstjänst ger stor möjlighet att påverka. Det är bra för att får sin vilja igenom.

Och det sämsta?

– Administration och formaliteter är själadödande, även om det är viktigt, särskilt på en myndighet.

Ett ledarskapstips till våra läsare?

– Beslut mår bra av att beredas, så lyssna på dem som berörs.