Kändischefen

Blev vd före examen

25 januari 2017

Det första jobbet han sökte är också det enda han sökt. Sedan dess har karriären varit spikrak för hotell­magnaten Petter Stordalen.

Vilket var ditt första chefsjobb?

– Det var när jag som 24-åring blev vd för Norges då största köpcenter, City Syd i Trondheim, trots att jag inte var klar med min utbildning på Markedshøyskolen.

Hur gick det till?

– De sökte någon erfaren i 40–45-årsåldern, men jag tyckte jag passade perfekt för jobbet, så jag tjatade mig till en intervju. Jag hade aldrig tidigare varit i Trondheim, så innan intervjun gick jag runt och bekantade mig med staden. Inne i en skobutik kom jag att prata med en man, som bara log när jag berättade vad jag gjorde där. När jag kom till intervjun satt tolv män vid ett bord. Bara en log. Det var mannen i skobutiken, som visade sig vara grundaren till köpcentret. Jag fick jobbet som ett wild card. När jag senare avgick hade köpcentret blivit en gigantisk succé.

Varifrån fick du självförtroendet?

– Jag är uppvuxen i en butik och har det liksom i blodet. Men jag hade heller inget att förlora.

Någon lärdom du tagit med dig därifrån?

– Att våga pröva nya saker och att det inte är farligt att göra misstag. Dem lär man sig av.

Är det skillnad på ditt ledarskap då och nu?

– Det hoppas jag verkligen. I början var det viktigast att tjäna mycket pengar. Det är jag fortsatt mån om, men fokus nu ligger på att ta ansvar för miljö och samhälle. Och min allra viktigaste uppgift är att inspirera och motivera mina 14 000 medarbetare, som är mycket bättre än jag på att driva hotell.

Vad är det bästa med att vara chef?

– Påverkanskraften på samhället. Jag kan till exempel ge människor som inte jobbat tidigare möjlighet till ett bra jobb där de kan fortsätta växa.