Utmattningssyndrom – 13 tecken på utbrändhet
28 mars 2023
Har du utmattningssyndrom? Så som ihållande sömnproblem och svårigheter att koncentrera dig? Det är tydliga signaler på att du riskerar att gå in i väggen. Kolla checklistan för att se om du har symptom på utmattning.
Det är normalt att med jämna mellanrum inte må bra. Man kan sova dåligt och ha svårt att hålla fokus utan att vara nära att bli utbränd.
Men hur vet man att man riskerar att gå in i väggen?
– Man får titta på symtomen och se om de håller på att utvecklas till ett paket av ohälsa. Är det symptom som är ihållande, som pågår och pågår och blir värre och värre? Då kan man vara nära en utmattning, säger Giorgio Grossi, beteendevetare och legitimerad psykoterapeut på Stressmottagningen.
13 tecken på att du riskerar att bli utbränd
- Du har ingen energi och upplever en stor trötthet som inte går att vila bort.
- Du känner dig utmattad.
- Du har svårt att somna på kvällen eller vaknar många gånger under natten.
- Du är lättirriterad, orolig och nedstämd.
- Du har ångest.
- Du glömmer saker och har svårt att koncentrera dig.
- Du har problem med att planera och genomföra uppgifter.
- Du har fysiska besvär som hjärtklappning, yrsel och värk.
- Du är väldigt känslig för sinnesintryck som ljud och ljus.
- Du kan få olika typer av besvär från magen och tarmarna.
- Du är känsligare för infektioner.
- Du har minskad sexlust
- Du väljer bort att umgås med vänner.
Källor: 1177, Hjärnfonden
Håll koll på varningssignalerna
En period innan man blir utbränd så hopar sig varningssignalerna. Det finns många tecken på att en utmattning är i antågande, bland annat störd sömn.
– Man får svårt att somna och vaknar upprepade gånger och har tankesnurr. Sömnen blir för kort och upphackad. Vi behöver sex till nio timmar. Om det systematiskt understiger detta så blir det ett dränage, säger Giorgio Grossi.
Ett annat tecken på att man är i farozonen för utbrändhet är att man ältar och grubblar ovanligt mycket över saker. Synen på framtiden blir negativ och överskuggas av oro.
– Om vi är för stressade börjar vi grubbla, för vill få kontroll över tillvaron. Men har vi inte tid att grubbla på dagtid så följer det med in i sovrummet. Och det i sin tur leder till att vi inte får återhämtning.
→ Undvik att bli utmattad – 5 saker att förändra (länk till Chefenifokus.se)
Problem med minnet kan vara tecken på utbrändhet
När sömnen hackas sönder får man problem med minne och koncentration.
– Man blir generellt vimsig. Glömmer möten, tappar ord och namn och går vilse i geografiskt kända områden.
Georgio Grossi säger att människor som närmar sig väggen aktiverar sig i skov. Energin räcker inte till för att kunna hålla en jämn arbetstakt.
– Man laddar och laddar och ger sedan järnet ett antal timmar. Många måste gå in på toaletten och andas och gråta av sig på jobbet. Sedan sköljer man ansiktet och drar i gång igen. Men på totalen får man inte så mycket gjort, säger han.
Ofta biter man ihop på jobbet, men är lättirriterad hemma.
– Den som är nära att bli utbränd är ofta känslomässigt labil, mer hudlös. Man får kortare stubin och har man familj så får den kanske ta smällen. Man blir lättprovocerad, har lättare att tolka in onda avsikter i ansiktsuttryck eller läser in fientlighet i det som folk säger, säger Georgio Grossi.
Ytterligare en signal på att man närmar sig en utmattning är att lusten att göra saker försvinner. Man känner sig likgiltig inför det som man i normala fall brukar tycka är engagerande och roligt, som att träna och umgås med vänner.
– Vi bortprioriterar sådant som är återhämtande. Då förvärras symtomen.
Den som är nära utmattning kan oftare få infektioner
Många drabbas också av fysiska problem – smärta i axlar och nacke, magont och upprepade infektioner. Till slut blir symtomen en stress i sig.
– Man börjar bli rädd för varningssignalerna. Man kanske tänker ”vad glömsk jag har blivit”, börjar googla på ”demens” och blir ännu mer uppjagad, säger Geogio Grossi.
Vad ska man göra för att inte bli utbränd?
– Du ska ta symtomen på allvar. Du måste lyfta blicken och göra en analys av situationen och ställa sig frågor som: ”Vad är viktigast i livet – är det den kortsiktiga belöningen och bekräftelsen jag får när någon berömmer mig på jobbet eller är det min långsiktiga hälsa?” Om man tänker så, är det lättare att motivera sig att ta hand om sig själv och be om hjälp, säger Georgi Grossi.
Läs övriga artiklar i granskningen
→ Rekordmånga sjuka av stress – yrkena med högst arbetsbelastning
→ Han fick hjärtinfarkt av stress på jobbet
→ Så gjorde de för att minska stressen på arbetsplatsen