Oro bland socialsekreterare efter lagförslag om tvångsinsatser
5 maj 2025
Böter till föräldrar som inte deltar i åtgärder och utökade möjlighet att övervaka ungdomar. Med dessa förslag vill regeringen ge socialtjänsten laglig möjlighet att tvinga vårdnadshavare, barn och unga till insatser. Många socialsekreterare undrar nu hur deras yrkesroll kommer förändras om lagen blir verklighet.
I höstas presenterade regeringen sin plan att ändra lagen så att socialtjänsten skulle kunna tvinga vårdnadshavare, barn och unga till insatser för att förhindra kriminalitet. Förslaget gick ut på remiss, och instanserna som fick tycka till hade fram till mitten av mars 2025 på sig.
Medan somliga instanser helt eller delvis stödjer förslaget har andra, som Vision, kritiserat det. Förbundet skriver bland annat i sitt remissvar att det finns ”allvarliga risker och konsekvenser med utredningens förslag”.
Att socialtjänsten ska kunna besluta om böter till föräldrar som inte deltar i socialtjänstens insatser, eller att barn från 15 år utan samtycke ska kunna övervakas med fotbojor anses vara bland lagförslagets mer kontroversiella delar.
→ Hot i socialtjänsten – få arbetsgivare anmäler
Huvudskyddsombud: Fara för tillit till vuxna
Sandra Seger, socialsekreterare inom barn och familj i Malmö, och huvudskyddsombud i Vision, ser en fara med att lagen kan minska tilliten för socialtjänsten.Sandra Seger frågar sig hur socialsekreterares jobb kommer påverkas om den nya lagen införs.
– Tilltron till vuxna är redan låg och det krävs mycket av ungdomar själva att vilja ändra sin livsstil. Det är inte alltid motiverade och jag har svårt att se att de skulle bli det av att veta att om de inte sköter sig så kommer deras föräldrar att få böter. Det handlar om impulskontroll. Hjärnan är inte färdigutvecklad, hur ska de då kunna skärpa till sig?
Åsa Furén-Thulin, sektionschef för socialtjänst och jämställdhet, på Sveriges kommuner och regioner, SKR, ser både fördelar och nackdelar med lagförslaget.
– Vi ser att det är positivt att barn som behöver insatser får det, även om deras föräldrar tackar nej. På det här sättet når vi ytterligare några fler som behöver insatser. Men i vårt remissvar skrev vi att vi inte tycker att socialtjänsten ska arbeta med åtgärder som fotboja eller med vite.
→ Här tjänar socialsekreterare och biståndsbedömare bäst
Socialsekreterare: Frivillighet bästa lösningen
Sandra Seger befarar att socialtjänsten, om lagen träder i kraft, kommer att behöva lägga betydligt mer tid på administrativa uppgifter. Hon tror fortfarande på frivillighet som den bästa vägen framåt.
– Man måste komma på något som lockar ungdomar att välja bort det som verkar spännande, att vara ute sent och inte sköta sin skolgång. Det handlar om att hitta motivationen, drömma om framtiden. De flesta har ingen framtidstro. Och det är ett samarbete mellan skola, socialtjänst och polis som redan görs i dag.
Regeringen håller just nu på att analysera och sammanställa remissvaren. Något datum för när ett skarpt lagförslag kommer läggas fram till riksdagen finns inte än.