AI hjälper socialtjänsten utreda
4 december 2024
Socialtjänsten i Helsingborgs stad har börjat använda AI i arbetet med att göra utredningar. Socialsekreteraren Robin Larsson är försiktigt positiv till AI-verktyget.
På individ- och familjeenheten samt arbetsmarknadsenheten i Helsingborg stad prövar man nu att ta hjälp av AI i arbetet med att göra utredningar.
Tanken är att det ska minska socialsekreterarnas administration och frigöra tid till kvalitativt socialt arbete. Ett 20-tal handläggare är i gång och prövar detta.
→ Socialt arbete: Tjänar du mer eller mindre än andra i samma ålder?
”AI underlättar jobbet”
En av dem är Robin Larsson, som arbetar med utredningar i barn/ungaärenden.
– Jag tycker att tekniken är spännande och tror att den på sikt kan ge jättemycket. Jag tror dock inte att den kan spara pengar genom att ersätta tjänster, till exempel en medhandläggare. Men AI är användbart som ett verktyg som underlättar mitt arbete.
Så här används AI-verktyget i Helsingborgs stad:
När en socialsekreterare intervjuar en person i samband med en utredning, till exempel efter en orosanmälan eller i samband med en biståndsprövning, spelas samtalet in med hjälp av en mobiltelefon eller en dator. Endast personer som ger sitt tillstånd spelas in.
→ Kommunanställda slipper ange papperslösa
Så funkar AI-verktyget
AI-verktyget skriver ner samtalet ord för ord. AI-verktyget gör också en sammanfattning av samtalet, som därefter sparas som en anteckning i journalen. Inspelningen av samtalet raderas efter 48 timmar.
– Jag brukar själv dessutom anteckna stödord under samtalet på datorn. Direkt efteråt går jag igenom texten och kollar att AI-verktyget fattat allt rätt. Jag läser också igenom sammanfattningen och kontrollerar att den stämmer innan den läggs in i journalen, förklarar Robin Larsson.
Att även använda AI-verktyget för att söka efter relevant fakta och forskning som kan användas i utredningsarbetet, ser Robin Larsson som ett framtida användningsområde.
Fler kommuner testar AI
– Jag har testat att plocka fram sådant underlag och sedan gått in och kontrollerat att källorna verkligen stämmer. Fördelen är att det snabbar upp processen med att samla in fakta.
Det nya arbetssättet i Helsingborgs stad är en del av ett Vinnova-projekt där även kommunerna Värmdö och Uddevalla deltar.
Ovanligt med AI i socialtjänsten
Lupita Svensson, docent i socialt arbete vid Lunds universitet, följer och utvärderar arbetet. Hon har studerat utvecklingen av hur landets socialtjänster använder sig av AI under ett antal år.
– Man har hållit på att testa det sedan 2017, men generellt kan man säga att AI används i ganska liten utsträckning inom socialtjänsten. Att låta AI fatta självständiga beslut vid till exempel biståndsprövningar har visat sig vara för svårt. Därför har dessa försök avstannat, säger hon.
→ Så hjälper roboten socialsekreterare
I framtiden kommer AI inom socialtjänsten i större utsträckning användas som ett beslutsstöd till den som handlägger utredningar och ärenden, tror hon. Ett drömscenario skulle vara att man ”häller in” en hel journal i ett AI-verktyg.
Kan hjälpa till att sortera
Sedan skulle man under samtalet med klienten kunna få hjälp av AI-verktyget att sortera i och ställa frågor om innehållet i journalen, menar Lupita Svensson.
– Man skulle till exempel kunna be om sammanfattningar av tidigare samtal och sedan om klientens åsikt om dessa. Och få hjälp att lyfta fram styrkor/risker och förslag på olika slags behandlingsmetoder.
Hoppas på bättre arbetsmiljö
Om fem år hoppas Lupita Svensson att man kommer att ha hunnit utveckla AI-verktyg som är både etiskt och socialt hållbara.
– Det är ett stort problem att många medarbetare inom socialtjänsten i dag inte orkar jobba kvar på grund av hög arbetsbelastning. Det bästa vore om AI tog över administrativa, rutinartade arbetsuppgifter och på så vis lastade av medarbetarna. Då skulle dessa högutbildade personer kunna lägga mer tid på att utföra enbart kvalificerade uppgifter.
Relaterade artiklar
”Kortad arbetsvecka kan stoppa flykten från socialtjänsten”
Bättre återhämtning och tid till livet i stort. Men också sämre gruppsammanhållning och mindre raster. Wilma Jansdotter Throgen och Emma Åberg slutsatser om resultatet av förkortad arbetstid får årets socionomstipendium av Vision.