Konflikt på jobbet – här är yrkena som bråkar mest
12 maj 2025
Anställda inom socialt arbete kan räkna med bråk. Bland tekniker och ingenjörer går det däremot mindre hett till. Det visar ny statistik om jobbkonflikter.
Då och då blir det tjafs på jobbet. Lite skav får man ju räkna med. Men ibland uppstår svårare konflikter och bråk.
Sex procent av alla anställda säger sig ha haft en allvarlig konflikt med en arbetskamrat det senaste året och fem procent har haft en dispyt med någon chef. Det visar Arbetsmiljöverkets statistik för 2024, som nyligen släpptes.
Ännu vanligare är det att anställda hamnar i konflikt med kunder, brukare, patienter eller elever. Nio procent har haft ett allvarligt bråk med någon utomstående under det senaste året.
→ Lös konflikten: Chatta och få råd av expertens AI-assistent
Konflikt i omsorgen
Tidningen Vision har även tagit fram siffror för hur mycket konflikter det är inom olika yrken. Statistiken visar att personer som jobbar nära människor, som socialsekreterare och omsorgspersonal, oftare hamnar allvarliga bråk – både med klienter och kolleger.
Var tionde socialsekreterare har varit i en svår konflikt med kolleger, och var femte har kommit ihop sig rejält med klienter. Tekniker och ingenjörer är långt ifrån lika konfliktdrabbade. Bara två procent har hamnat i bråk senaste året.
”Vi jobbar med trauman”
Zübeyde Arslanerkekoglu, huvudskyddsombud
Zübeyde Arslanerkekoglu, som har arbetat som behandlingsassistent och boendestödjare i decennier och är anställd i Nacka kommun, är inte förvånad.
– Inom socialt arbete jobbar vi ofta med trauman. Det är inte så konstigt att det uppstår konflikter, säger hon.
Hon har inte personligen varit indragen i en arbetsplatskonflikt. Däremot har hon under sina över 20 år som skyddsombud och fackligt engagerad i Vision varit med och stöttat och hjälpt anställda som hamnat på kollisionskurs.
Det kan handla om allt från att personkemin inte fungerar, till mobbning eller att en medarbetare upplever att chefen är orättvis.
– På de flesta arbetsplatser uppstår konflikter då och då. Det är orealistiskt att tro att man kan reducera dem till noll, för det går inte när man jobbar med människor. Men det är viktigt att stoppa konflikterna i tid, säger Zübeyde Arslanerkekoglu.
Hon säger att socialt arbete är komplext och att det skapar en grogrund för konflikter.
– Vi har höga emotionella krav på oss i jobbet. Vi tar svåra beslut som påverkar andra människors liv, kanske under en kris. Det kan skapa en psykiskt svår arbetsmiljö, där konflikter lätt uppstår.
Otydliga roller
En av de största bovarna till konflikter på en arbetsplats är otydlighet, säger Zübeyde Arslanerkekoglu.
– Det handlar både om otydliga roller och otydliga arbetsuppgifter. Extra rörigt och oklart blir det under förändringar och omorganisationer – då är det väldigt viktigt att man riskbedömer om det kan uppstå konflikter.
Hårdare klimat
Konflikter kan även bero på obalans – när resurserna är för små och kraven för höga. Det är inte en ovanlig situation för personer som jobbar inom socialt arbete.
Zübeyde Arslanerkekoglu känner att arbetslivet har blivit tuffare på senare år.
– Jag upplever att det ställs hårdare krav på dagens arbetsplatser. Det gör att anställda blir tystare och mår sämre, säger hon.
Risk för sjukskrivning
Arbetsgivarna skulle tjäna mycket på att ta tag i konflikter på ett tidigt stadium. Då kunde man förhindra att medarbetare blir sjuka. Det menar Kirsten Mehlig, docent i epidemiologi och universitetslektor i hälsovetenskaplig statistik på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.
Kirsten Mehlig, universitetslektor i hälsovetenskaplig statistik (Foto: privat)
Hon och hennes forskarkolleger har undersökt vilka arbetsrelaterade problem som tydligast kan associeras med sjukfrånvaro. Deras studie baserades på arbetande kvinnor i åldern 38–50 år.
Det de kom fram till var att konflikter på arbetet och brist på inflytande över beslut på jobbet är de två största riskfaktorerna för framtida sjukskrivningar.
– Risken är dubbelt så stor om det är konflikter på jobbet. Det är den allra starkaste riskfaktorn för sjukskriving. Större än till exempel hög arbetsbelastning, säger Kirsten Mehlig.
Förvånade forskarna
Något som forskarna kom fram till var att den dubblerade risken att bli sjukskriven gällde oavsett om man själv var involverad i konflikten eller inte.
– Det överraskade oss att det räcker med att det är en allmän konflikt på arbetsplatsen. Jag kan konstatera att det är viktigt med förbättrad arbetsmiljö för att minska sjukfrånvaron bland kvinnor på arbetsmarknaden, säger Kirsten Mehlig.
Detta minskar risken för konflikter
Zübeyde Arslanerkekoglu utsågs till Årets Skyddsombud 2022 av Tidningen Vision. Här är hennes recept för att det ska bli färre allvarliga konflikter på jobbet.
- Hantera konflikter i god tid. ”Om man tillåter missnöjet att växa på en arbetsplats kan det bli långvariga konflikter som påverkar både arbetsmiljö och arbetsresultat. Det förlorar alla på”, säger Zübeyde Arslanerkekoglu.
- Stärk ledarskapet. ”Chefer måste få bra förutsättningar för att leda”
- Skapa öppna mötesforum där alla medarbetare känner sig trygga att ta upp svårigheter. ”Man ska inte känna sig dålig för att man tar upp problem – genom att ta upp det som inte fungerar så gör man faktiskt sitt jobb” säger Zübeyde Arslanerkekoglu.
- Se till att det finns tydliga kommunikationsvägar. ”Anställda behöver veta vart ska de vända sig med frågor och behöver stöd i det dagliga arbetet.”
Relaterade artiklar
Oro efter lagförslag om tvångsinsatser
Böter till föräldrar som inte deltar i åtgärder och utökade möjlighet att övervaka ungdomar. Med dessa förslag vill regeringen ge socialtjänsten laglig möjlighet att tvinga vårdnadshavare, barn och unga till insatser. Många socialsekreterare undrar nu hur deras yrkesroll kommer förändras om lagen blir verklighet.