Hon hotades i tjänsten – nu skärper EU skyddet
16 maj 2025
Sara Rydgren hotades på jobbet. Hon är långt ifrån ensam. Ett nytt EU-beslut ska göra arbetsplatserna säkrare.
”Jag önskar att du snart ska utrotas”. Socialsekreteraren Sara Rydgrens mejlbox fylldes av hot från en klient som fått avslag på sin ansökan om ekonomiskt bistånd.
Mannen polisanmäldes, de möttes i en rättegång och han blev dömd.
→ Reportage från rättegången: Så fick Sara sin klient dömd
Hot, våld och trakasserier är vardag för många. 12,5 procent av EU:s arbetstagare har utsatts, visar statistik från Eurofound, som tar fram forskningsbaserat underlag till EU. Och jobbar man, som Sara Rydgren, inom socialtjänsten eller till exempel vården, är det ännu vanligare.
→ Få arbetsgivare anmäler hot – Experten: ”Dumt – och ett lagbrott”
Stoppa könsvåld
Nu har fackförbund och arbetsgivare i EU kommit överens om nya riktlinjer för att stoppa hot, våld och trakasserier på arbetet. Det är 15 år gamla riktlinjer som har moderniserats, och Vision har suttit vid förhandlingsbordet.
Vad är nytt då? Jo, bland annat ska arbetsgivare jobba mer förebyggande och med ett tydligare jämställdhetsperspektiv, eftersom kvinnor utsätts oftare än män.
– Nu omfattar riktlinjerna nya typer av hot, våld och trakasserier. Till exempel våld i hemmet, som påverkar arbetslivet. Fler jobbar på distans efter pandemin och risken att utsättas hemma är större. Arbetsgivare behöver även agera tydligare mot digitalt våld, säger Eva-Lotta Nilsson, Visions förhandlingschef, som har undertecknat avtalet.
Arbetsgivarna ska även ta tag i risker som är kopplade till underbemanning och hög arbetsbelastning.
”Måste ändra attityd”
Men kan ett beslut borta i Bryssel verkligen minska hoten i en enskild socialsekreterares vardag? Sara Rydgren är försiktigt positiv.
– Jag tror absolut att det kan bli bättre – om detta rinner ner i organisationerna och riktlinjerna implementeras. Men det måste också ske en stor attitydförändring, där arbetsgivarna uppmuntrar medarbetare att säga ifrån mot hot och våld och polisanmäla. Man ska inte behöva vara tuff och stå ut med grejer, säger Sara Rydgren.
Vi gör saker i farten och skapar farliga situationer.
Sara Rydgren, socialsekreterare
Hon säger att minskad arbetsbelastning är viktigt för att minska hot och våld.
– Vi socialsekreterare måste få tid att sätta oss in i vad enskilda ärenden handlar om för att kunna göra riskbedömningar. Genom rätt bemötande förhindrar man stressreaktioner hos klienten. Nu gör vi saker i farten och skapar farliga situationer.
Relaterade artiklar
Oro efter lagförslag om tvångsinsatser
Böter till föräldrar som inte deltar i åtgärder och utökade möjlighet att övervaka ungdomar. Med dessa förslag vill regeringen ge socialtjänsten laglig möjlighet att tvinga vårdnadshavare, barn och unga till insatser. Många socialsekreterare undrar nu hur deras yrkesroll kommer förändras om lagen blir verklighet.