Avtal klart: Högre pension i fastighetsbolagen
25 april 2025
Nu är det nya löne- och villkorsavtalet för dig som jobbar i ett kommunalt fastighetsbolag som tillhör Fastigo klart. En nyhet i avtalet är att mer pengar sätts av till tjänstepensionen.
Avtalet gäller exempelvis fastighetsförvaltare, fastighetstekniker, administratörer, ekonomer, fastighetschefer, it-tekniker och ingenjörer som jobbar på kommunala fastighetsbolag och tillhör arbetsgivarorganisationen Fastigo. Till exempel Familjebostäder och Svenska Bostäder.
Sifferlöst sedan 1990-talet
Avtalet är sifferlöst, det vill säga det finns ingen exakt angiven nivå för hur mycket lönerna ska öka. Det är en avtalsmodell som använts inom sektorn sedan 1990-talet, eftersom Vision sett att den gett goda resultat för löneutvecklingen.Jan-Olov Olsson, avtalsombudsman på Vision. Foto: Sara Jonerin.
– Vi kan konstatera att lönerna i de kommunala fastighetsbolagen ökat något mer än märket under förra året. Och vi förväntar oss en fortsatt god utveckling även i år, säger Jan-Olov Olsson, avtalsombudsman på Vision.
Charlotta Stensson, förhandlingschef på Fastigo, är nöjd med att det blev ett sifferlöst avtal även denna gång.
– Det fungerar bra med avtal utan angiven nivå för löneökningstakten i vår bransch. I övrigt är vi glada över att vara i mål med avtalet och tillfreds med de förändringar som gjorts, säger hon.
Charlotta Stensson, förhandlingschef på Fastigo. Foto: Peter Knutson.
I praktiken innebär avtalet att lönerna totalt sett kommer öka med minst 6,4 procent under de två kommande åren. Det vill säga i nivå med löneökningarna på arbetsmarknaden i stort. Men i och med att avtalet saknar en angiven siffra för löneökningstakten finns det större möjligheter till flexibilitet i lönesättningen än om det funnits en siffra.
→ Medellöner i kommuner och regioner
Lönesättningen är individuell. Det innebär att en enskild anställd kan få både mer och mindre än 6,4 procent. Men den som är missnöjd med sin löneökning bör vända sig till sitt fackliga ombud som då ska begära att chefen tydligt förklarar varför det blivit så. Därefter ska en handlingsplan skapas där det anges vad som behöver förändras för att löneökningen ska bli högre till nästa år.
Mer till tjänstepensionen
Det nya avtalet innebär också att avsättningen till tjänstepensionen fortsätter öka. Höjningen sker i flera steg. Mellan 2023 och 2027 kommer avsättningen att öka från 0,3 till 1,0 procent av lönen.
→ Här är kollektivavtalen som omförhandlas 2025
–Det är bra, men vårt mål är att avsättningen till pensionerna ska öka ändå mer under nästa avtalsrörelse, säger Jan-Olov Olsson.
Kortare arbetstid med bibehållen lön har varit en het fråga under årets avtalsrörelse. På många kommunala fastighetsbolag finns redan idag lokala avtal (avtal som gäller på en viss arbetsplats) om arbetstidskonton. Det vill säga, möjlighet att byta en del av löneökningen mot ledig tid, högre pensionsavsättning eller pengar som betalas ut i en klumpsumma.
Även möjlighet att semesterväxla, det vill säga att få fler lediga dagar mot att man avstår från semesterdagstillägget (en summa på 0,8 procent av lönen som betalas ut i samband med semestern) finns på många arbetsplatser tack vare lokala avtal.
Kortare arbetstid under lupp
I dagsläget finns inte arbetstidskonton eller semesterväxling i det centrala avtalet, som gäller alla i sektorn. Men det är något som nu ska utredas av facket och arbetsgivarna inför kommande avtalsrörelse.
Ytterligare en nyhet är att även studenter från yrkeshögskoleutbildningar (inte bara högskoleutbildningar) kommer att omfattas av studentmedarbetaravtalet. Det är ett avtal som ger studenter möjlighet att jobba parallellt med sina studier inom sitt kommande yrkesområde.