• På Ulf Berndtssons arbetsplats, Göteborg energi, kan uppemot 50 medarbetare påverkas av Visions sympatiåtgärder i IF Metalls konflikt med Tesla.

Arbetsmarknad

Vision varslar om sympatiåtgärder i strejk mot Tesla

30 september 2024

Vision varslar om strejkåtgärder mot Tesla för att stärka IF Metalls kamp för ett kollektivavtal. På Göteborg energi kommer anställda inte få utföra arbetsuppgifter kopplade till Teslas laddstationer om konflikten inte får en lösning inom två veckor. 

IF Metalls kamp om att få Tesla att införa kollektivavtal har snart pågått i ett år, utan resultat. För att ytterligare sätta press på biltillverkaren har förbundet nu begärt att Vision vidtar sympatiåtgärder.

Tesla har fram till 10 oktober klockan 01.00 på sig att avbryta konflikten med IF Metall. Annars kommer mellan 30 och 40 av Visions medlemmar på Göteborg energi att inte längre utföra arbetsuppgifter som berör Teslas laddstationer. Det handlar om tekniker, beredare, montörer och projektörer som ingår i Sobonas avtal för BÖK Energi.

Ordförande Göteborg energi: Bra ställningstagande

Ulf Berndtsson, ordförande för Vision på Göteborg energi, tycker det är bra att Vision stärker sitt ställningstagande i konflikten.

– Våra medlemmar ogillar att en av våra kunder inte följer hur vi jobbar i Sverige i enlighet med den svenska modellen och ansluter sig till ett kollektivavtal, säger han.

→ Strejk – så funkar det 

Sympatiåtgärderna omfattar arbete med projektering, beredning, nyanslutningar, nätutbyggnad, service, underhåll och reparationer.

Visions medlemmar ovana vid sympatiåtgärder

Visions medlemmar på Göteborg energi är ovana vid vad som gäller när delar av deras arbetsuppgifter sätts i blockad.

– Medlemmarna är fundersamma om vad det innebär för den enskilde och hur de ska agera i konkreta lägen. ”Vad gör jag om arbetsgivaren säger att jag ska utföra arbetsuppgifter som är satta i blockad?” Det är sådana frågor jag hör att medlemmar har, säger Ulf Berndtsson.

Visions förhandlingschef Eva-Lotta Nilsson säger att det är självklart att stötta IF Metall

– Vi stöttar deras kamp för kollektivavtal, det har vi gjort sedan strejken satte i gång. Nu när vi har fått en förfrågan från IF Metall om sympatiåtgärd är det självklart för Vision att stötta på det sätt vi kan.

Vision en av många fackförbund med sympatiåtgärder

Om sympatiåtgärderna bryter ut blir Vision det senaste av över 10 fackförbund i Sverige som nu är delaktigt i den långvariga konflikten med Tesla.

– Visions medlemmar kommer att delta med sympatiåtgärder så länge som konflikten pågår. I den mån det blir löneavdrag på arbetsplatser för att vissa arbetsuppgifter inte genomförs kommer Vision att ersätta medlemmarna, säger Eva-Lotta Nilsson.

Tidningen Vision har kontaktat  Tesla TM Sweden AB som avböjer att kommentera varslet.