• Susanne Landström är huvudskyddsombud på Umeå kommun.

Årets Skyddsombud

Susanne Landström är finalist i Årets skyddsombud 2024

10 oktober 2024

Färre akuta arbetsmiljöbränder som måste släckas. Det är resultatet av boendehandledaren Susanne Landströms enträgna förebyggande arbete som huvudskyddsombud i Umeå kommun. Nu är hon en av tre finalister som har chans att bli Årets skyddsombud.

Varje år utser Tidningen Vision Årets skyddsombud. En av årets finalister är 60-åriga boendehandledaren Susanne Landström, som är huvudskyddsombud i Umeå kommun.

Hur kom det sig att du blev huvudskyddsombud?

– Jag har haft rollen som huvudskyddsombud sedan mitten av 90-talet. Först som engagerad i Kommunal och i Vision sedan 2017. Jag är en väldigt engagerad person, och jag kände tidigt att jag hade ett starkt intresse för arbetsmiljöfrågor.

– Som huvudskyddsombud stöttar jag skyddsombuden att göra ett bra arbete. Jag har kompetens och kunskap och försöker överföra det till dem. Jag brinner för det – ju fler välutbildade skyddsombud desto bättre arbetsmiljö för alla.

Vad är det viktigaste du har gjort som huvudskyddsombud?

– För två år sedan var jag tvungen att stoppa arbetet för en högre chef i socialtjänsten. Det var i samband med desinformationskampanjen, som handlade om att socialtjänsten skulle kidnappa barn.

– Chefen utsattes för påtryckningar och hot och politiken förstod inte att de behövde ta ansvar för henne i egenskap av arbetsgivare. Jag såg att chefen var en tjänsteperson som andra och jag stoppade arbetet för henne av säkerhetsskäl – hälsan var i fara och hon riskerade att bli långtidssjukskriven.

– Skyddsstoppet prövades av Arbetsmiljöverket och arbetsgivaren valde att inte häva stoppet. Sedan dess har vi haft ett betydligt bättre samarbete med politiken, som nu förstår att de är arbetsgivare. Det var ett rätt unikt fall och jag kände efteråt att ”här gjorde jag något bra!”.

Du är nominerad för att du är skicklig på förebyggande arbetsmiljöarbete och att det leder till färre bränder som andra förtroendevalda måste släcka – berätta!

– En av de absolut viktigaste förebyggande sakerna som jag gör är att jag håller i en utbildning för chefer och skyddsombud. De går den tillsammans och får höra och lära sig exakt samma saker. Jag tror verkligen på detta upplägg! Man går därifrån med känslan: ”Vi vill detta tillsammans!”.

Vad i arbetsmiljön tror du är största utmaningen i framtiden?

– Hot och våld mot tjänstemän. Vi får fler sådana anmälningar, inte bara mot anställda i socialtjänsten utan inom kulturförvaltningen, fritidsverksamhet och bibliotek. Så som det ser ut på våra gator – så ser det ut på våra arbetsplatser. Vi måste börja jobba mer förebyggande mot hot och våld.

Utmärkelsen Årets skyddsombud

  • Vinnaren av Årets skyddsombud 2024 avslöjas 23 oktober på Skyddsombudens dag.
  • Priset Årets skyddsombud delas ut av Tidningen Vision på uppdrag av Visions förbundsstyrelse. Skyddsombud, huvudskyddsombud och regionala skyddsombud kan nomineras till priset.
  • Syftet är att uppmärksamma skyddsombudens viktiga arbete.
  • En jury utser vinnaren. Juryn består av representanter från Visions förbundsstyrelse, Visions arbetsmiljögrupp, förbundets arbetsmiljöstrateg samt Tidningen Visions chefredaktör.

 

Här är övriga finalister i Årets skyddsombud!

 

Denise Wadhed

Denise Wadström.jpg

Finalisten Denise Wadhed arbetar till vardags som GIS-ingenjör i Haninge kommun och är skyddsombud för avdelningen Geografisk information. Här förklarar hon varför hon blev skyddsombud.

Mimoza Gashi

Mimoza Gashi.jpg

Finalisten Mimoza Gashi är skyddsombud på Folktandvården Väla i Ödåkra, där hon arbetar som tandsköterska. Här kan du läsa mer om hur hon tänker kring välmående på jobbet.

 


Förra årets vinnare

2023 utsågs Jonas Erlandsson till Årets skyddsombud. Läs en intervju med honom här.

Alt-textJonas Erlandsson, Årets skyddsombud 2023


Relaterade artiklar