Utredare backar delvis från krav i ”angiverilagen"
27 november 2024
Personal inom kommuner och regioner ska undantas från kravet att ange papperslösa. Det föreslår regeringens utredare. ”Förslaget har pressats tillbaka tack vare goda argument”, säger Visions ordförande Veronica Magnusson.
Nu har regeringens utredare lagt fram ett förslag som innebär att anställda i kommuner och regioner undantas från informationsplikten, även kallad ”angiverilagen”.
Det betyder att den som jobbar inom socialtjänst, bibliotek, kultur- och fritidsverksamhet, liksom inom vården inte ska ange personer som befinner sig i landet utan tillstånd, så kallade papperslösa.
→ Tårar och kaos när nytt journalsystem införs
Visions ordförande är lättad
Visions förbundsordförande Veronica Magnusson kommenterar beskedet så här:
– Jag är lättad. Det här innebär en rejäl förskjutning jämfört med det ursprungliga förslaget, säger hon och fortsätter:
→ Massiv kritik mot ”angiverilagen”
– Vi har protesterat kraftfullt mot det orimliga i att anställda i till exempel socialtjänsten och vården ska tvingas ange personer de jobbar med att stötta. Vi har pekat på vilka förödande effekter det skulle få för deras möjligheter att utföra sitt arbete. Nu har förslaget pressats tillbaka tack vare goda argument.
→Svenska kyrkan protesterar mot ”angiverilagen”
Arbetsförmedlare ska ange
Men enligt förslaget kommer anställda på bland annat Skatteverket, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan fortfarande att omfattas av informationsplikten.
Det innebär att den som inte anger en papperslös riskerar sin anställning. Tvärtemot rådande rättsläge, som innebär att en offentlig anställd som anger en papperslös riskerar att bli avskedad. Något som skett i ett fall som avgjorts i Arbetsdomstolen.
→ Den som vägrar ange riskerar jobbet (länk till Chefen i fokus)
Fackförbundet ST protesterar
Enligt förslaget blir det alltså vissa grupper av statligt anställda som omfattas av informationsplikten. Det är något som fackförbundet ST, som organiserar dessa personer, reagerar kraftigt emot. ST menar förslaget skapar onödig stress hos anställda och inte kommer att ha någon egentlig effekt i praktiken.
Nästa steg i processen blir att regeringen tar fram ett lagförslag som sedan ska skickas ut på remiss, bland annat till Vision.
Relaterade artiklar
”Kortad arbetsvecka kan stoppa flykten från socialtjänsten”
Bättre återhämtning och tid till livet i stort. Men också sämre gruppsammanhållning och mindre raster. Wilma Jansdotter Throgen och Emma Åberg slutsatser om resultatet av förkortad arbetstid får årets socionomstipendium av Vision.
Susanne Landström är finalist i Årets skyddsombud 2024
Färre akuta arbetsmiljöbränder som måste släckas. Det är resultatet av boendehandledaren Susanne Landströms enträgna förebyggande arbete som huvudskyddsombud i Umeå kommun. Nu är hon en av tre finalister som har chans att bli Årets skyddsombud.